Przepis zadziwia wszystkich swoja prostota i oryginalnym smakiem.
Składniki:
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie, wykorzystujemy tylko kapelusze),
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu (łagodny )
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Grzyby jak ryby - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na goracym oleju na złoty kolor.
W miedzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Usmażone grzyby przekładamy jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, a po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Tą przystawkę należy podawać następnego dnia po sporządzeniu !