grzebien_ze_schabu_z_boczkiem_i_serem

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
Schab inny niz dotychczas, połączenie z boczkiem i serem to ciekawa kombinancja

Składniki:

  • schab ok 1,20 kg
  • cebula
  • ząbki czosnku
  • plastry sera zółtego (gouda)
  • plastry boczku surowego wędzonego
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka, ostra
  • oliwa z oliwek

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso
  • posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam
  • jeszcze przyprawe stropolska z ziołowej firmy Maspolanka). Ewentualnie przyprawic wg
  • gustu. Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab
  • obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika
  • na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć
  • plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym
  • czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic
  • ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie
  • suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne