Gorczyca - Łoboda

Ocena:

4.53 (191)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda.

Składniki:

  • ok 10 l świeżo zerwanej młodej gorczycy
  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • garść szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szkl mleka
  • 450 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • koperek
  • jajka na twardo

Gorczyca - łoboda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gorczycę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
  • Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
  • Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
  • Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do gorczycy dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
  • Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
  • Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne