Gołabki domowe z pysznym sosikiem

Ocena:

4.51 (152)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Wspaniałe domowej roboty gołąbki mniam

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • trochę oliwy/margaryny
  • trochę cukru

Gołabki domowe z pysznym sosikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wstawiamy kapustę , wycinając z niej środek NIE WOLNO WYLEWAĆ WODY OD KAPUSTY :) przyda nam sie póżniej Wstawiamy ryz do lekko osolonej wody. Zdejmujemy liście z naszej kapusty, gdy ostygną ścinamy końcówkę by nam się lepiej zawijało gołąbki . Ryż po ostygnięciu mieszamy z mielonym cebula i przyprawiamy. Zawijamy nasze gołąbki. gdy zostaną nam liście ja zawsze robię tak ; wlewam odrobinę tłuszczu i na to kładę pozostałe rozwalające się liście kapusty a na wierzch układam gołąbki. Następnie wrzucam pokruszona kostkę rosołową do patelni/ brytfanny pomiędzy gołąbki .Oczywiście długo muszą się podsmażać . Gdy zacznie nasza kapusta spod gołąbków się przypalać dolewamy wody od kapusty ... Między czasie dokładając przecieru pomidorowego pomiędzy gołąbki i trochę kładąc na nie. Odrobina cukru na każdego gołąbka spowoduje ze nam sie szybciej zrobi miękka kapusta . i zostawiamy gołąbki na ogniu do momentu az będą odpowiednio miękkie .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne