Funnel cake

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Funnel cake to smażone lane ciasto, szczególnie popularne w USA, w Polsce znane pod nazwą lane faworki. W zależności od preferencji, na gorący tłuszcz możemy wlewać przez lejek bardzo cienkie nitki lub grubsze. Jedne i drugie są bardzo chrupiące i smaczne. Podaje się je na słodko, a najpyszniejsze są po lekkim przestudzeniu. Zobaczcie, jak przygotować funnel cake w 15 minut.

 

Składniki:

  • mleko  430 ml

  • mąka pszenna  400 g

  • jajka  2 szt.

  • cukier  50 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • ekstrakt waniliowy  4 g

  • olej  500 ml

  • cukier puder  50 g

Funnel cake - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na funnel cake: do miski wbijamy jajka, dodajemy: mleko, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy jednolite ciasto, bez grudek. Możemy zrobić to przy pomocy miksera lub trzepaczką.

  • Krok 2:

    Tłuszcz: na małej patelni o ok. 20 cm średnicy rozgrzewamy olej do ok. 175°C na ok. 3 cm wysokości.

  • Krok 3:

    Smażenie: ciasto wlewamy na tłuszcz przez lejek okrężnym ruchem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na papier kuchenny, żeby osączyć tłuszcz.

  • Krok 4:

    Podanie: przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • W zależności od grubości ciasta funnel cake przypomina w smaku nasz chrust, grubsze – pączki lub faworki. 
  • Przy smażeniu funnel cake ważna jest temperatura tłuszczu. Jeśli posiadamy termometr kuchenny, to temp. powinna wynosić ok. 175°C. Jeśli nie, to na rozgrzany olej wlewamy odrobinę ciasta, powinno wypłynąć od razu. W razie potrzeby podgrzewamy olej jeszcze przez chwilę.  
  • Usmażone i osączone z tłuszczu możemy posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, polać roztopioną czekoladą lub podać z bitą śmietaną i owocami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne