Esther Clark

Alpejskie frytki z serem

Ocena:

0 (0)

  • 27 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Frytki z serem, szynką i piklami to rozkosz dla podniebienia i popisowe danie na karnawałowe przyjęcie. To coś dla fanów uczty z raclette lub fondue – główną rolę odgrywa wyrazisty w smaku, roztopiony ser. Zapiekanka powstaje w mgnieniu oka. Cienkie, rumiane frytki wystarczy przykryć dodatkami i umieścić w piekarniku (najlepiej ustawionym na funkcję grill). Apetyczną kompozycję wieńczą plasterki korniszonów. Sprawdźcie, jak zrobić alpejskie frytki zapiekane z serem.

Składniki:

  • frytki  300 g

  • sery  120 g

  • szynka wędzona  100 g

  • korniszonki  2 łyżki stołowe

Alpejskie frytki z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Frytki: przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepsze wyjdą z piekarnika (pamiętajmy, żeby ułożyć je luźno na blaszce i w połowie pieczenia przewrócić szczypcami na drugą stronę). Można je też wrzucić do frytkownicy beztłuszczowej. Jeśli nie chcemy korzystać z gotowego produktu, zróbmy własne frytki belgijskie – cienkie, rumiane i chrupiące z zewnątrz. 

  • Krok 2:

    Składanie zapiekanki: wkładamy upieczone frytki do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je porwaną na kawałki wędzoną szynką. Na wierzchu układamy plasterki szwajcarskiego sera. Najlepiej sprawdzi się taka odmiana, którą wykorzystalibyśmy do raclette lub fondue. Przede wszystkim powinien się dobrze topić. Możemy użyć półtwardego sera dojrzewającego, takiego jak gruyère. Niekiedy w sklepach można spotkać ser raclette, przeznaczony właśnie do tego rodzaju dania.

  • Krok 3:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik. Ustawiamy funkcję grill (frytki z serem powinny zapiekać się wyłącznie od góry). Wkładamy naczynie żaroodporne z zapiekanką na środkową półkę urządzenia. Wystarczą około 2–3 minuty, żeby ser zaczął się topić. Kiedy apetycznie rozpłynie się po frytkach, możemy wyjąć danie z piekarnika.

  • Krok 4:

    Podanie: kroimy korniszony na plasterki, tak żeby otrzymać 2 łyżki drobnych pikli. Posypujemy nimi frytki zapiekane z serem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn, tymianek lub oregano. Warto dorzucić szczyptę sproszkowanej papryki. Podajemy od razu, kiedy potrawa jest gorąca.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/alpine-fries

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne