www.olivemagazine.com
5 (6)
Fit spaghetti z soczewicą to zdrowsza wersja tradycyjnego bolognese. Jest głębokie w smaku za sprawą selera naciowego i cebulki. Świeża bazylia i rozmaryn sprawiają, że aromat tej potrawy roznosi się po całym domu. Możemy przygotować zarówno wersję mięsną, jak i wegetariańską, zastępując wołowinę roślinnym dodatkiem. Podajemy jeszcze cieplutkie, z makaronem ugotowanym al dente i startym parmezanem. Koniecznie sięgnijcie po przepis na fit spaghetti z soczewicą.
oliwa z oliwek 30 ml
cebula 100 g
seler naciowy 90 g
marchewka 200 g
czosnek 15 g
przecier pomidorowy 30 ml
rozmaryn 1 gałązka
liść laurowy 1 szt.
mięso mielone wołowe 200 g
pomidorki cherry 400 ml
sos worcestershire 5 ml
soczewica zielona 200 g
bazylia 10 g
makaron spaghetti 250 g
parmezan 20 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Wołowinę na sos do spaghetti (np. antrykot, sprawdzi się też inne mięso, np. z indyka lub kurczaka) mielimy w maszynce na średnich oczkach. Możemy też kupić już zmielone, ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Jeśli chcemy przygotować bolognese w wersji wege, możemy wykorzystać mięso roślinne.
Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy na drobno. Seler naciowy myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek na niewielkie kawałki. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na pół i tniemy na plasterki.
Na dużą, głęboką patelnię (ok. 32 cm średnicy) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wrzucamy pokrojoną cebulę, seler i marchewkę, przykrywamy i dusimy przez ok. 15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć i karmelizować się.
Do miękkich warzyw dodajemy czosnek, pomidorki cherry lub koktajlowe, gałązkę rozmarynu (możemy go zastąpić tymiankiem) oraz liść laurowy i gotujemy przez 2-3 minuty lub do czasu, gdy aromat czosnku zacznie być dobrze wyczuwalny (warto kontrolować czosnek, ponieważ przypalony nada potrawie goryczy).
Zwiększamy nieco moc palnika i dodajemy mielone mięso. Smażymy przez 4-5 minut do uzyskania rumianego koloru. Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą (warto nalać odrobinę wody do pojemnika po pomidorach, wymieszać i wlać na patelnię). Dodajemy sos worcestershire i delikatnie mieszamy.
Sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem dodajemy zieloną soczewicę (możemy wykorzystać z puszki, odsączoną z zalewy, lub ok. 200 g suchej, gotowanej przez 15 minut w 2 szklankach wody). Wszystko ostrożnie mieszamy.
Fit spaghetti z soczewicą podajemy z makaronem ugotowanym al dente, udekorowane listkami świeżej bazylii i posypane żółtym serem, np. parmezanem. Dobrym dodatkiem będzie też łyżeczka pesto z bazylii, które doda świeżego aromatu naszej potrawie.
Źródło: serwis partnerski www.olivemagazine.com, https://www.olivemagazine.com/recipes/family/healthy-spaghetti-bolognese/