Anna Myśliwiec Charlotte Morgan

Fit spaghetti z soczewicą

Ocena:

5 (6)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Fit spaghetti z soczewicą to zdrowsza wersja tradycyjnego bolognese. Jest głębokie w smaku za sprawą selera naciowego i cebulki. Świeża bazylia i rozmaryn sprawiają, że aromat tej potrawy roznosi się po całym domu. Możemy przygotować zarówno wersję mięsną, jak i wegetariańską, zastępując wołowinę roślinnym dodatkiem. Podajemy jeszcze cieplutkie, z makaronem ugotowanym al dente i startym parmezanem. Koniecznie sięgnijcie po przepis na fit spaghetti z soczewicą.

Składniki:

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cebula  100 g

  • seler naciowy  90 g

  • marchewka  200 g

  • czosnek  15 g

  • przecier pomidorowy  30 ml

  • rozmaryn  1 gałązka

  • liść laurowy  1 szt.

  • mięso mielone wołowe  200 g

  • pomidorki cherry  400 ml

  • sos worcestershire  5 ml

  • soczewica zielona  200 g

  • bazylia  10 g

  • makaron spaghetti  250 g

  • parmezan  20 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Fit spaghetti z soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wołowinę na sos do spaghetti (np. antrykot, sprawdzi się też inne mięso, np. z indyka lub kurczaka) mielimy w maszynce na średnich oczkach. Możemy też kupić już zmielone, ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Jeśli chcemy przygotować bolognese w wersji wege, możemy wykorzystać mięso roślinne.

  • Krok 2:

    Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy na drobno. Seler naciowy myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek na niewielkie kawałki. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na pół i tniemy na plasterki.

  • Krok 3:

    Na dużą, głęboką patelnię (ok. 32 cm średnicy) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wrzucamy pokrojoną cebulę, seler i marchewkę, przykrywamy i dusimy przez ok. 15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć i karmelizować się.

  • Krok 4:

    Do miękkich warzyw dodajemy czosnek, pomidorki cherry lub koktajlowe, gałązkę rozmarynu (możemy go zastąpić tymiankiem) oraz liść laurowy i gotujemy przez 2-3 minuty lub do czasu, gdy aromat czosnku zacznie być dobrze wyczuwalny (warto kontrolować czosnek, ponieważ przypalony nada potrawie goryczy).

  • Krok 5:

    Zwiększamy nieco moc palnika i dodajemy mielone mięso. Smażymy przez 4-5 minut do uzyskania rumianego koloru. Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą (warto nalać odrobinę wody do pojemnika po pomidorach, wymieszać i wlać na patelnię). Dodajemy sos worcestershire i delikatnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem dodajemy zieloną soczewicę (możemy wykorzystać z puszki, odsączoną z zalewy, lub ok. 200 g suchej, gotowanej przez 15 minut w 2 szklankach wody). Wszystko ostrożnie mieszamy.

  • Krok 7:

    Fit spaghetti z soczewicą podajemy z makaronem ugotowanym al dente, udekorowane listkami świeżej bazylii i posypane żółtym serem, np. parmezanem. Dobrym dodatkiem będzie też łyżeczka pesto z bazylii, które doda świeżego aromatu naszej potrawie.

    Źródło: serwis partnerski www.olivemagazine.com, https://www.olivemagazine.com/recipes/family/healthy-spaghetti-bolognese/

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne