Kultowe amerykańskie czekoladki z masłem orzechowym możemy łatwo odtworzyć w domu. Sami sprawdźcie!
Składniki:
6 łyżek mleczka kokosowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
miarka odżywki białkowej o smaku masła orzechowego
Czekoladki reese’s w wersji fit - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W formie do muffinów ułóż papilotki.
W garnku na małym ogniu podgrzej 3 łyżki mleka kokosowego, dodaj pokruszoną czekoladę. Całość rozpuść, cały czas mieszając.
Płynną czekoladę przelej do papilotek (mniej więcej łyżka czekolady na jedną papilotkę). Formę wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Przygotuj masę orzechową. Masło orzechowe, jogurt i odżywkę wymieszaj w dużej misce do uzyskania jednolitej masy.
Wyciągnij z zamrażarki formę z czekoladą. Do każdej papilotki nałóż po 2 łyżeczki masy z masła orzechowego. Nałóż ją w taki sposób, aby tworzyła płaską powierzchnię (można ją spłaszczyć palcami).
Przygotuj drugą porcję płynnej czekolady (patrz punkt 2), która posłuży do polania ciasteczek.
Każdą muffinkę polej czekoladą (mniej więcej łyżka płynnej czekolady) tak, aby powstała płaska powierzchnia.
Całość wstaw do zamrażarki na kolejne 30 minut.
Gotowe słodkości wyciągamy z zamrażarki około 10 minut przed podaniem, do odtajania.
Słodycze należy przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"