Adobe Stock
5 (9)
Fish burger to soczysta ryba w chrupiącej panierce, zamknięta w pysznej bułce z sezamem. Ten domowy fast food doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad albo kolację w gronie przyjaciół. Świetnie smakuje w towarzystwie sosu tatarskiego i warzyw – mięsistego pomidora, soczystej sałaty i krążków czerwonej cebuli. Sprawdźcie, jak przygotować domowe burgery rybne.
filety rybne 600 g
mleko 45 ml
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna g
sól 0.5 g
pieprz 1 g
bułka tarta g
olej ml
bułka 4 szt.
sałata lodowa 80 g
pomidor 80 g
natka pietruszki 6 g
korniszonki 50 g
cytryna 1 szt.
Przygotowujemy sos tatarski: do niewielkiej miseczki wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny. Korniszony i natkę pietruszki siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez, odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy.
Ustawiamy obok siebie dwie miski z szerokim i płaskim dnem (mogą to być również głębokie talerze – ważne, żeby filety dało się łatwo panierować). Do pierwszej wbijamy jajko, wlewamy mleko i ubijamy do połączenia. W drugiej umieszczamy bułkę tartą.
Rybę (warto wybrać dorsza lub mintaja) dzielimy na 4 równe kawałki. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, a następnie delikatnie obtaczamy w mące. Każdy kawałek zanurzamy kolejno w jajku, a potem w bułce tartej. Odkładamy na suchy i czysty talerz. Jeżeli chcemy, by przepis był ekspresowy, możemy wykorzystać gotowe filety rybne.
Dużą patelnię o średnicy 32 cm ustawiamy na średniej mocy palnika i wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia). Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, delikatnie wykładamy panierowane kawałki ryby i smażymy na złoty kolor przez 4-5 minut z każdej strony. Gotowe filety odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Możemy je także upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut – będą wtedy mniej kaloryczne.
Rozgrzewamy patelnię grillową na średniej mocy palnika. Bułki (najlepsze będą te do hamburgera, możemy również wykonać je sami z tego przepisu) przekrajamy na pół i przypiekamy przez 2-3 minuty. Możemy je też podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1-2 minuty.
Obie połówki bułki smarujemy sosem tatarskim. Na spodzie pieczywa układamy liść sałaty, filet i plasterek pomidora, a następnie przykrywamy wierzchem bułki. Naszego fish burgera możemy urozmaicić np. kiełkami lub krążkiem świeżej czerwonej cebuli, która doda rybnemu burgerowi nieco ostrości. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również sałatka z rukolą i pomidorami.