4.49 (197)
Porady
>> Nie smażmy mięsa na zbyt młodej, mocnej w smaku oliwie, bo nadmiar goryczy może przeszkodzić w odbiorze dania. Czasem bezpieczniej sięgnąć po olej słonecznikowy i koniecznie dodać do niego doskonałej jakości masło.
>>> Zadbajmy też o dobrej jakości mozzarellę, polując np. na wielką, pływającą w zalewie mozzarella di buffala. To najlepszy rodzaj tego sera, który w połączeniu z pomidorami, bazylią i oliwą pozwala zrozumieć, dlaczego Włosi i reszta świata tak wariują na punkcie sałatki caprese.
>>> Polecam wariant tego dania ze świeżymi pomidorami: posiekane mieszamy bez duszenia z posiekanym czosnkiem i bazylią oraz oliwą, solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżeczką octu z białego wina. Serwujemy jako zimny sos do zapieczonych już eskalopek, którym nada odświeżającej nuty.
>>> Inny sos pomidorowy, który z kolei robią Francuzi, będzie jak znalazł do samej fasolki ugotowanej al dente: pokrojone pomidory podduszamy lekko z szalotkami i sardelami, doprawiamy tymiankiem, bazylią lub estragonem.
Michał Bryś zastąpi Amaro w "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia"