www.bbcgoodfood.com
5 (3)
Ciasto filo z botwiną i serem jest odświeżająco cytrynowe, wypełnione kremową ricottą i słonym serem feta. Bazą nadzienia są słodkawe, młode liście i korzenie buraka, smażone z porem i cebulką, podkręcone aromatycznymi nasionami kopru włoskiego i kminkiem. Całość podana w wykwintnym opakowaniu z cienkiego, przyjemnie listkującego ciasta – koniecznie z dodatkiem świeżej sałaty lub sosem ogórkowym. Ciasto filo z botwiną i serem to przepis obowiązkowy, musicie go spróbować.
ricotta 300 g
botwina 500 g
oliwa z oliwek 15 ml
por 150 g
cebula 120 g
czosnek 10 g
papryka chili 4 g
cytryna kiszona 2 plastry
kminek 1 szczypta
nasiona kopru włoskiego 1 szczypta
natka pietruszki 100 g
cytryna 1 szt.
jajka 3 szt.
feta 300 g
gałka muszkatołowa 1 szczypta
ciasto filo 270 g
olej rzepakowy 15 ml
sól 1 szczypta
Pora tniemy na plasterki, następnie przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy na chwilę do osuszenia. Czosnek i cebulę obieramy z łupin, siekamy ją na cienkie krążki, a ząbki przeciskamy przez praskę.
Papryczkę chili (najlepsza będzie zielona) myjemy, rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ siekamy w kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Świeżą cytrynę parzymy, myjemy, następnie rozcinamy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy wcześniej owoc rolować w dłoniach, dzięki temu wydobędziemy więcej soku). Kiszoną cytrynę rozdrabniamy nożem.
Serek ricotta wykładamy na sitko i odsączamy z serwatki przez 5 minut. Botwinę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy na bawełnianej ściereczce, a następnie kroimy na niewielkie kawałki o wielkości ok. 1 cm.
Do dużego woka wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, dodajemy por, cebulę, czosnek, chili i kiszoną cytrynę. Przyprawiamy kminkiem, dużą szczyptą soli, nasionami kopru włoskiego i smażymy przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucamy botwinkę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny i smażymy przez 3-4 minuty, aż liście zmniejszą swoją objętość. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do sporej miski wbijamy jajka i ubijamy do powstania puszystej masy. Następnie wrzucamy ricottę i ser feta, dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i usmażone warzywa (warto odsączyć z nich pozostałą wodę, w przeciwnym razie spód ciasta może być wilgotny i niedopieczony) i mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Głęboką formę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Środek wykładamy arkuszem ciasta filo, dociskając je do dna i boków (powinno wystawać sporo poza krawędź formy). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i kładziemy kolejną warstwę ciasta. Każdy arkusz powinien być położony w poprzek poprzedniej warstwy, a czynność powtarzamy, aż dno i boki będą równomiernie przykryte.
Nadzieniem z serkami i botwiną wypełniamy formę, następnie przykrywamy wierzch ciastem, które wystaje poza krawędź i smarujemy je olejem. Całość posypujemy odrobiną kopru włoskiego i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy będzie gotowe, studzimy je do temperatury pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce.
Ciasto filo z botwiną i serem podajemy dobrze schłodzone, pokrojone na trójkąty, z dodatkiem np. sosu ogórkowego. Dobrze smakować będzie również ze świeżą sałatą.
Źródło: serwis partnerski, www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chard-preserved-lemon-fresh-cheese-pie