Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami Fot. StockFood
4.44 (146)
Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami to przysmak, który zadowoli najbardziej wymagającego smakosza. Orzechy pekan kusząco chrupią a korzenne przyprawy zachęcają do wzięcia jeszcze jednego kawałka. Spróbujcie przepisu na ciasto rwane z marmoladą i jabłkami.
mąka 340 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 20 g
masło 30 g
mleko 250 ml
marmolada pomarańczowa 12 łyżek stołowych
jabłka 400 g
gałka muszkatołowa 1 szczypta
cynamon 0.5 łyżeczki
orzechy pekan 2 łyżki stołowe
orzechy pekan 30 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o śr. 22 cm wykładamy pergaminem. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz masło i łączymy, rozcierając w palcach. Robimy dołek i wlewamy mleko (tyle, aby powstało miękkie, lepkie ciasto).
Zagniatamy dłońmi gładkie ciasto na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Wierzch ciasta smarujemy połową marmolady, na to wykładamy pokrojone w kostkę jabłka połączone z przyprawami i posiekanymi orzechami (pozostawiając 3-cm krawędź z każdej strony).
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 12 plasterków. 11 plasterków układamy pionowo, wokół formy a ostatni kawałek umieszczamy w środku. Pieczemy 25–30 min. Po wyjęciu pozostawiamy na 5 min. Przed podaniem smarujemy pozostałą marmoladą, posypujemy grubo posiekanymi orzechami i oprószamy resztą cukru pudru.