4 (3)
Ciasto poduszkowiec to genialne połączenie murzynka i kremowego sernika. Czekoladowy spód jest puszysty i lekki, a zarazem lekko wilgotny, a masa twarogowa przecina go atrakcyjną kratką. Spomiędzy białych pasm wyrastają pulchne, kakaowe poduszeczki – stąd też nazwa wypieku. To duet idealny, zwłaszcza dla miłośników sernikobrownie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne ciasto poduszkowiec, na specjalne okazje lub do podwieczorku.
jajka 6 szt.
mąka tortowa 250 g
cukier drobny 300 g
kakao 48 g
proszek do pieczenia 8 g
olej 125 ml
mleko 125 ml
ser z wiaderka 700 g
budyń śmietankowy 40 g
Przesiewamy mąkę pszenną i kakao do miski. Dzięki temu pozbędziemy się grudek z suchych składników, a ciasto czekoladowe wyjdzie lekkie i pulchne. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką lub silikonową szpatułką.
ZjedzPięknie
Wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej) do misy miksera. Wsypujemy 150 g drobnego cukru do wypieków. Mieszamy na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy olej, a następnie mleko. Kiedy składniki się połączą, dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach miksera lub za pomocą szpatułki, żeby masa pozostała puszysta.
ZjedzPięknie
Łączymy mielony twaróg z budyniem śmietankowym w proszku i 150 g drobnego cukru. Najłatwiej zrobić ciasto poduszkowiec z serem z wiaderka (warto wybrać produkt dobrej jakości, bez polepszaczy i stabilizatorów), ale można też zmielić półtłusty twaróg samodzielnie (najlepiej trzykrotnie). Mieszamy składniki łopatką lub krótko ukręcamy mikserem (nie chcemy za bardzo napowietrzyć masy).
ZjedzPięknie
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C (z funkcją termoobieg) lub 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy blachę o wymiarach 25x38 cm papierem do pieczenia. Na jej spód wylewamy masę na ciasto czekoladowe. Rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni foremki.
ZjedzPięknie
Przekładamy masę serową do rękawa cukierniczego. Odcinamy jego końcówkę, tak żeby powstał otwór o średnicy około 1–1,5 cm. Wyciskamy zawartość na kakaowy spód, tworząc kratkę. Możemy też posłużyć się łyżeczką, ale wzór będzie bardziej precyzyjny, jeśli użyjemy rękawa (sprawdzi się też wytrzymały woreczek foliowy, na przykład strunowy). Od razu wkładamy do piekarnika zwieńczony masą serową poduszkowiec. Ciasto powinno się piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Stopniowo studzimy je, uchylając drzwiczki wyłączonego już piekarnika. Wyjmujemy je na blat kuchenny po 10 minutach.
ZjedzPięknie
Całkowicie studzimy ciasto czekoladowe z masą serową, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby nie zaparzyło się od spodu. Kroimy w kwadraciki. Możemy przed podaniem oprószyć porcje cukrem pudrem.
ZjedzPięknie