ZjedzPięknie

Ciasto drożdżowe z malinami

Ocena:

5 (1)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ciasto drożdżowe z malinami to smak dzieciństwa. Jest puszyste, delikatne i wilgotne, a maślana kruszonka zapewnia chrupiące wykończenie. Można przyrządzić je z dodatkiem mrożonych owoców, co czyni z niego uniwersalny, całoroczny deser. Przepis na placek drożdżowy z malinami i kruszonką przyda Wam się na co dzień i od święta.   

Składniki:

  • mleko  250 ml

  • cukier  275 g

  • masło  275 g

  • jajka  4 szt.

  • drożdże  50 g

  • mąka pszenna  750 g

  • maliny  500 g

Ciasto drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: kostkę masła (200 g) umieszczamy w rondelku razem z mlekiem i 200 g cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę przekładamy do dużej miski i miksujemy z jajkami oraz pokruszonymi drożdżami. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.   

    Ciasto drożdżowe z malinami – przygotowanie
  • Krok 2:

    Ciasto: do masy drożdżowej dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Wykładamy nim natłuszczoną i zabezpieczoną pergaminem formę o wymiarach 29x39 cm.  

    Ciasto drożdżowe z malinami – wyrabianie ciasta
  • Krok 3:

    Kruszonka: pozostałe masło (75 g) rozpuszczamy w rondelku lub na patelni. Łączymy je z cukrem (75 g) i mąką (150 g) tak, żeby powstały zacierki o różnych rozmiarach.   

    Ciasto drożdżowe z malinami – kruszonka
  • Krok 4:

    Pieczenie: na przygotowanym cieście układamy umyte i osuszone maliny. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zostawiamy otwarte drzwiczki na 20 minut. Kiedy placek urośnie, zamykamy je i kontynuujemy pieczenie przez 20–25 minut. Ciasto drożdżowe z malinami powinno się lekko zarumienić. Podajemy je posypane cukrem pudrem.   

    Ciasto drożdżowe z malinami – pieczenie i dekorowanie

Porady

  • Żeby powstało miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, najlepiej wykorzystać mąkę typ 450 lub 650. Chrupiącą posypkę natomiast polecamy zrobić na bazie gruboziarnistej krupczatki.  
  • Wypiek zyska piękny aromat kojarzący się z rozgrzewającymi jesiennymi deserami, jeśli dodamy do ciasta kilka kropli esencji waniliowej lub szczyptę cynamonu.  
  • Świeże drożdże możemy zamienić na produkt instant. Należy wtedy dodać do ciasta 14 g proszku (2 saszetki). 
  • Pamiętajmy, że drożdże należy łączyć z przestudzonym, ale jeszcze ciepłym płynem. Idealna temperatura dla ich wzrostu to 30–40°C.   
  • Placek drożdżowy z malinami i kruszonką będzie perfekcyjny – wilgotny i puszysty – jeśli wstawimy do piekarnika miseczkę z wodą. Wydzielająca się para sprawi, że ciasto nie wysuszy się i nie opadnie. 
  • Poza sezonem na świeże owoce leśne z powodzeniem zrobimy ciasto drożdżowe z malinami mrożonymi. Pamiętajmy, żeby wyjąć je wcześniej z zimna i odsączyć na sitku. Dla ułatwienia możemy je oprószyć mąką ziemniaczaną, która pochłonie nadmiar wilgoci. 
  • Drożdżowe ciasto świetnie smakuje przykryte warstwą kwaskowych malin, ale polecamy także wykorzystać inne owoce o nieco słodszym smaku, na przykład borówki.   
  • Za słodką przekąskę do pracy lub szkoły doskonale posłuży drożdżówka z malinami i kruszonką. Taki deser zrobimy podobnie jak ciasto, ale musimy poświęcić więcej czasu na formowanie bułeczek. Do środka możemy włożyć zarówno świeże owoce, jak i frużelinę lub konfitury
  • Żeby urozmaicić nieco ten prosty wypiek, możemy dodać do kruszonki wiórki kokosowe, które świetnie komponują się z malinami praktycznie w każdym deserze.  
  • Maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką można dodatkowo ozdobić przed podaniem listkami mięty lub świeżymi malinami. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Do dekoracji można też wykorzystać szybki lukier z cukru pudru lub polewę z białej czekolady.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne