Czekoladowe,aromatyczne i wilgotne dzięki rodzynkom i jabłkom
Składniki:
CIASTO:
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
1/2 szkl. oleju
2 1/2 szkl. mąki
4 jaja
1 szkl. bakalii (siekane orzechy,rodzynki)
4 jabłka
aromat rumowy
polewa czekoladowa
Ciasto czekoladowe bakaliowo - jabłkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Orzechy posiekać, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (ja moczę w rumie), jabłka obrać i pokroić w kostkę ok.1 cm.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem
Jajka wbić do miski, ubić na pianę (ok.5 min). Stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż do białości (powstanie gęsty kogel-mogel). Dodawać po łyżce mąkę z olejem
Na koniec dodać rodzynki, orzechy i jabłka.
Piec ok.50 min. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ew. siekanymi orzechami
Uwaga! Ciasto będzie bardzo gęste więc proszę się nie przerażać- takie ma być- po upieczeniu będzie miękkie i wilgotne. Jeśli robot ze względu na konsystencję nie uciągnie to wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie.