Sarah Cook

Ciastka biszkoptowe - choinki

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciastka biszkoptowe choinki wyglądają niezwykle efektownie, a przy tym są proste w wykonaniu. Wystarczy upiec ciasto, zrobić zielony lukier i pięknie je ozdobić. Takie prace kuchenne są szczególnie uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też nie będą się nudzić. To dobry pomysł na szkolne spotkania świąteczne, szybko znikają z talerzy. Sprawdźcie, jak zrobić krok po kroku świąteczne ciastka choinki.

Składniki:

  • mąka  100 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • sól  1 szczypta

  • cukier puder  400 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • jajka  2 szt.

  • kakao  30 g

  • mleko  45 ml

  • zielony barwnik  1 szt.

  • posypki do ciast  1 szt.

Ciastka biszkoptowe - choinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Natłuszczamy okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Ciasto biszkoptowe: do dużej miski dodajemy masło, 100 g cukru i ekstrakt waniliowy. Mieszamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym. Mąkę  i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, dolewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę. Ciasto biszkoptowe wsadzamy na 20 minut do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku.

  • Krok 3:

    Wycinanie choinek: wyjmujemy ciasto z formy i ząbkowanym nożem kroimy na 8 części. Każdy kawałek obracamy tak, by okrągła, zewnętrzna krawędź była skierowana w waszą stronę. Patyczek do szaszłyków wbijamy środek zewnętrznej krawędzi. Pamiętajmy, żeby zostawić wystarczająco dużo wystającego patyczka, żeby dało się go trzymać.

  • Krok 4:

    Zielony lukier: barwnik spożywczy i 300 g cukru pudru mieszamy z taką ilością wody, żeby był nieco rzadki, ale nadal dość sztywny (zagęszczać możemy, dodając więcej cukru). Możemy to sprawdzić, nanosząc kropelkę na kartkę papieru, może się odrobinę przemieścić, ale nie powinna spływać.

  • Krok 5:

    Ozdabianie: na ciastka biszkoptowe choinki nakładamy zielony lukier. Można go rozsmarować, tworząc jednolitą masę lub nałożyć go w kształcie linii, przypominającej gałązki. Dekorujemy dowolnymi posypkami. My zaproponowaliśmy cukierki, przypominające bombki i cukrowe gwiazdki.

  • Krok 6:

    Przechowywanie: biszkoptowe choinki odkładamy do całkowitego stężenia (zajmie to kilka godzin). Polukrowane ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku - zachowają świeżość przez 2 dni. Nielukrowane ciasto można zamrozić na 6 miesięcy - przed krojeniem lukrowaniem należy je całkowicie odmrozić.

    Źródło: serwis partnerski bbcgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-tree-pops

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne