Chutney jabłkowy

Ocena:

4.55 (183)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
pyszny jako dodatek do mięs

Składniki:

  • 16 dużych kwaskowatych jabłek,
  • 50 g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego,
  • 0,5 l octu winnego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • Pół kilo brązowego cukru,
  • 50 g gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • Ćwierć kilo rodzynek,
  • 50 g siekanych migdałów.

Chutney jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 20 min., mieszając często drewniana łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.
  • Doskonałe do pieczeni i innych mięs J
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne