0 (0)
Churros to tradycyjny, "zakręcony" i słodki smakołyk pochodzący z Hiszpanii. Wystarczy je opiec w piekarniku lub frytownicy i są gotowe. Świetnie smakują ze szczyptą cukru pudru, po zanurzeniu w czekoladzie lub ze świeżymi czerwonymi owocami. Są sprzedawane mrożone, więc można wyjąć z opakowania pożądaną porcję, a resztę pozostawić na następny raz.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni góra-dół. Zamrożone churrosy wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7-8 minut (na ostatnie 2 minuty można włączyć termoobieg – doda cisteczkom bardziej złocistego koloru i chrupkości)
W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem oraz mlekiem na jednolitą masę.
Do moździerza wkładamy kwiaty suszonej róży i łyżkę z ½ szklanki cukru, delikatnie ucieramy. Następnie mieszamy utarty cukier z różą z pozostałym cukrem.
Upieczone i lekko wystygnięte ciasteczka obficie posypujemy cukrem z różą i podajemy z czekoladą.
Porady
Więcej inspiracji znajdziesz na www.aviko.pl