Churros z różanym cukrem i gorzką czekoladą
Promocja

Churros z różanym cukrem i gorzką czekoladą

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Churros to tradycyjny, "zakręcony" i słodki smakołyk pochodzący z Hiszpanii. Wystarczy je opiec w piekarniku lub frytownicy i są gotowe. Świetnie smakują ze szczyptą cukru pudru, po zanurzeniu w czekoladzie lub ze świeżymi czerwonymi owocami. Są sprzedawane mrożone, więc można wyjąć z opakowania pożądaną porcję, a resztę pozostawić na następny raz.

Składniki:

  • Aviko Churros 300g
  • ½ szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatków róży
  • Krem czekoladowy:
  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • ½ szklanki mleka

Churros z różanym cukrem i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni góra-dół. Zamrożone churrosy wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy około 7-8 minut (na ostatnie 2 minuty można włączyć termoobieg – doda cisteczkom bardziej złocistego koloru i chrupkości) 

  • Krok 2:

    W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem oraz mlekiem na jednolitą masę. 

  • Krok 3:

    Do moździerza wkładamy kwiaty suszonej róży i łyżkę z ½ szklanki cukru, delikatnie ucieramy. Następnie mieszamy utarty cukier z różą z pozostałym cukrem. 

  • Krok 4:

    Upieczone i lekko wystygnięte ciasteczka obficie posypujemy cukrem z różą i podajemy z czekoladą. 

Porady

Więcej inspiracji znajdziesz na www.aviko.pl

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne