Chrupiące bułeczki

Ocena:

4.48 (187)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Przepis na domowe bułeczki.

Składniki:

  • ZACZYN:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 120 ml wody
  • 1 dag świeżych drożdży
  • CIASTO:
  • 70 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki pełnoziarnistej
  • 500 ml wody
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 2dag masła
  • 2dag soli
  • 4dag melasy, syropu klonowego lub ciemnego płynnego miodu

Chrupiące bułeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy w większym naczyniu i zostawiamy pod przykryciem na 12 godz. w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wyrabiamy je ze wszystkimi składnikami ciasta, aż powstanie gładkie, dobrze odchodzące od ręki ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godz., następnie ponownie zagniatamy, wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 12–15 godz. Jeszcze raz szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulki wielkości małego jabłka, każdą lekko spłaszczamy i nacinamy na krzyż. kładziemy na blasze podsypanej cienko mąką, oprószamy z wierzchu mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C, pieczemy ok. 12 min. Po
  • wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim bułeczki na 10 min, a następnie zostawiamy jeszcze przy uchylonych drzwiczkach, aby ostygły – w ten sposób sprawimy, że będą bardzo chrupiące.

Porady

Zobacz też: bułeczki z orzechami i serem pleśniowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne