Chowder, czyli gęsta amerykańska zupa

Ocena:

4.48 (193)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
Zupa amerykańska, z ryb,skorupiaków, ze śmietaną, z dodatkiem smażonego boczku, kartofli i jarzyn.

Składniki:

  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • dzwonko łososia, głowa, ogon i kręgosłup
  • 15 dag krewetek koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 bulion warzywny
  • 1 łyżeczka marynaty do ryb z cytryną i koperkiem
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 kartofle
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 szczypty soli do śmietany

Chowder, czyli gęsta amerykańska zupa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonko łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde. W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe marynata do ryb z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.

Porady

Zobacz też: Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne