Zupa amerykańska, z ryb,skorupiaków, ze śmietaną, z dodatkiem smażonego boczku, kartofli i jarzyn.
Składniki:
5 plastrów wędzonego boczku
dzwonko łososia, głowa, ogon i kręgosłup
15 dag krewetek koktajlowych
1 cebula
1 bulion warzywny
1 łyżeczka marynaty do ryb z cytryną i koperkiem
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
2 kartofle
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
1 szklanka śmietany
2 szczypty soli do śmietany
Chowder, czyli gęsta amerykańska zupa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonko łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde. W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe marynata do ryb z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.