4.56 (165)
Pieczywo inspirowane kuchnią włoską - aromatyczny chlebek z rozmarynem.
drożdże 20 g
mąka 300 g
sól 6 g
oliwa z oliwek 80 ml
cukier 5 g
rozmaryn 2 gałązki
sól morska 3 g
woda 80 ml
Zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i 80 ml letniej wody.
Ciasto: przesiewamy mąkę z drobną solą. Łączymy ją z zaczynem drożdżowym, 60 ml oliwy i gałązką posiekanego rozmarynu. Zagniatamy ciasto przez ok. 10 min – powinno być miękkie, elastyczne, niezbyt twarde (w razie potrzeby można dolać troszkę letniej wody). Zostawiamy pod przykryciem na 1,5 godz.
Formowanie chleba: kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy. Formujemy placek o śr. 20 cm. Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20–30 min.
Pieczenie: smarujemy chlebek oliwą, posypujemy solą morską i pozostałym rozmarynem. Pieczemy przez ok. 12 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 225°C.
Porady
Zobacz przepis: prosty domowy chleb razowy