Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami to niezła gratka dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle aromatyczny, pięknie wygląda, a do tego dobrze syci. Ilość dodatków sprawia, że można jeść go jako samodzielną przekąskę lub przystawkę. Wystarczy posmarować go dobrej jakości masłem naturalnym lub z dodatkiem soli. Dobrze komponuje się z wszelkimi rodzajami past do pieczywa, ale lepiej wybierać te o bardziej neutralnym smaku lub takie, które dobrze łączą się z chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki:

  • mleko  100 ml

  • szparagi  250 g

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • mąka pszenna  290 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • tymianek  8 g

  • jajka  3 szt.

  • czarne oliwki  25 g

  • suszone pomidory  100 g

  • ser gruyere  100 g

Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 190°C z termoobiegiem lub do 170°C w trybie pieczenia góra-dół. Dno formy keksówki o wymiarach około 22x10x5 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Zielone szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Lekko zginamy końcówki, zdrewniała część odłamie się sama. Przygotowujemy spory garnek, gotujemy w nim wodę, jak zacznie wrzeć solimy ją i wrzucamy szparagi na 2 minuty. Mają się tylko obgotować, ponieważ będą poddawane jeszcze obróbce cieplnej w piekarniku. Po tym czasie odcedzamy je, a następnie szybko przelewamy je zimną wodą i osuszamy na cedzaku i dla pewności dodatkowo możemy je przełożyć na ręcznik papierowy.

  • Krok 3:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wsypujemy tymianek (można go zamienić na bazylię, oregano, rozmaryn lub zioła prowansalskie) i mieszamy. Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy je. W mące robimy spore wgłębienie i wlewamy w nie jajka, mleko i olej. Mieszamy aż cała mąka połączy się z mokrymi składnikami - można to zrobić ręcznie lub mikserem ze specjalnym hakiem. W przypadku mechanicznego mieszania zajmie to mniej więcej minutę lub do czasu aż ciasto stanie się gładkie.

  • Krok 4:

    Odkładamy 5 szparagów i kilka oliwek bez pestek (można zamienić je na zielone lub typu kalamata, które są delikatniejsze w smaku). Pozostałe szparagi kroimy na trzy części, dodajemy je do wyrobionego ciasta. Pomidory suszone (lub z zalewy) siekamy na dość duże kawałki - dokładamy do miski. Ścieramy gruyère lub kupujemy gotowy do użycia, wsypujemy 2/3, resztę zostawiamy na później. Staramy się przemieszać ciasto z warzywami, robimy to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Przelewamy je do formy, na wierzchu układamy wcześniej odłożone szparagi i oliwki, lekko dociskamy - posypujemy serem. 

  • Krok 5:

    Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie jędrne w dotyku, a wierzch będzie złocisty i chrupiący. Studzimy je w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-sundried-tomato-olive-loaf

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne