Chleb orkiszowy na drożdżach

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Chleb orkiszowy na drożdżach jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Robi się go niezwykle łatwo. Także osoby, które nie mają wprawy w pieczeniu chleba, mogą pokusić się o jego wykonanie. W tym wypieku nie trzeba nawet robić rozczynu. Wystarczy tylko dokładnie połączyć wszystkie składniki i pozwolić ciastu rosnąć. Zdecydowanie chleb orkiszowy na drożdżach to zdrowszy zamiennik pszennego chleba na białej mące.

Składniki:

  • mąka orkiszowa  500 g

  • woda  400 ml

  • drożdże  30 g

  • sól  6 g

  • miód  5 ml

  • słonecznik  40 g

  • sezam  40 g

  • czarnuszka  15 g

Chleb orkiszowy na drożdżach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę miodu i 2 łyżki letniej wody. Rozcieramy na płynną masę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól i ziarna. Potem wlewamy drożdże (nie czekamy aż urosną) oraz dolewamy resztę letniej wody.

    chleb orkiszowy na drozdzach
  • Krok 2:

    Ciasto: wyrabiamy mikserem (można też ręcznie), aż utworzy jednolitą kulę. Może to trwać nawet 15 minut. Jeśli ciasto wyda nam się lejące, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Potem zostawiamy chleb do wyrośnięcia na około godzinę.

    chleb orkiszowy na drozdzach
  • Krok 3:

    Wyrastanie: gdy podwoi objętość, staramy się przemieszać go jeszcze rękami przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika i sezamem (sprawdzą się też ziarenka lnu lub pestki z dyni).  Odstawiamy na kolejne 30 minut.

    chleb orkiszowy
  • Krok 4:

    Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około godziny. Gdyby skórka zbyt szybko się spiekała, przykrywamy chleb orkiszowy na drożdżach folią aluminiową.

    chleb orkiszowy na drozdzach
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne