Artur Rogalski
5 (1)
Chleb orkiszowy na drożdżach jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Robi się go niezwykle łatwo. Także osoby, które nie mają wprawy w pieczeniu chleba, mogą pokusić się o jego wykonanie. W tym wypieku nie trzeba nawet robić rozczynu. Wystarczy tylko dokładnie połączyć wszystkie składniki i pozwolić ciastu rosnąć. Zdecydowanie chleb orkiszowy na drożdżach to zdrowszy zamiennik pszennego chleba na białej mące.
mąka orkiszowa 500 g
woda 400 ml
drożdże 30 g
sól 6 g
miód 5 ml
słonecznik 40 g
sezam 40 g
czarnuszka 15 g
Przygotowanie: drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę miodu i 2 łyżki letniej wody. Rozcieramy na płynną masę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól i ziarna. Potem wlewamy drożdże (nie czekamy aż urosną) oraz dolewamy resztę letniej wody.
Artur Rogalski
Ciasto: wyrabiamy mikserem (można też ręcznie), aż utworzy jednolitą kulę. Może to trwać nawet 15 minut. Jeśli ciasto wyda nam się lejące, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Potem zostawiamy chleb do wyrośnięcia na około godzinę.
Artur Rogalski
Wyrastanie: gdy podwoi objętość, staramy się przemieszać go jeszcze rękami przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika i sezamem (sprawdzą się też ziarenka lnu lub pestki z dyni). Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Artur Rogalski
Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około godziny. Gdyby skórka zbyt szybko się spiekała, przykrywamy chleb orkiszowy na drożdżach folią aluminiową.
Artur Rogalski