Chicken Bryan

Ocena:

4.47 (151)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Aromatyczne i klasyczne, w latach 80 popularne danie w przydrożnych pustynnych restauracjach w USA:)

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka (oczyszczona z tłuszczu i chrząstek)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • biały pieprz
  • sok z 1 limonki (lub cytryny, ale polecam limonkę)
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • drobno starty czosnek
  • ser (wedle upodobań może być gouda, mozarella lub ser owczy)
  • suszone pomidory pokrojone w cienkie paski

Chicken bryan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone mięso rozdzielamy na dwie pojedyncze piersi, i następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż zaczynająć od grubszego końca, tak aby otrzymać w sumie 4 dość grube kawałki mięsa. Posypujemy solą i pieprzem, i odstawiamy do lodówki.
  • W małym garnku podgrzewamy masło, dodajemy białe wino, sok z limonki oraz czosnek i trzymamy na średnim ogniu, aż czosnek lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy szczyptę białego pieprzu oraz pół łyżeczki bazylii. Można do smaku dodać kilka kropel Tabasco.
  • Mięso możemy usmażyć lub grillować. Smażymy na średnim ogniu z niewielką ilością oleju na patelni (z uwagi na grubość, smażenie trwa długo, ale mięso jest bardzo soczyste). Pod koniec smażenia/grillowania na mięso kładziemy ser, tak żeby się lekko rozpuścił. Gotowe mięso wykładamy na papierowy ręcznik i po chwili na czysty tależ. Polewamy wczesniej zrobionym sosem i kładziemy na wierzch pocięte suszone pomidory.
  • Najlepiej podawać z grubo krojonymi frytkami, bądź z faszerowanymi serem i bekonem ziemniakami. Do posypania polecam użyć ziół prowansalskich.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne