Są to pyszne bułeczki wielkanocne które na Wielkanoc piecze się w Anglii
Składniki:
Ciasto
50 dkg maki
łyżeczka soli
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
5dkg brązowego cukru
5dkg masła
25 gram suszonych drożdży
175 ml ciepłego mleka
duże roztrzepane jajko
75 gram rodzynek
25 gram posiekanych skórek pomarańczy
dekoracja:
3 łyżki maki
5-6 łyżek mleka
łyżeczka oleju
2 łyżki cukru pudru
Bułeczki wielkanocne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę sól przyprawy i cukier wsypać do miski , rozetrzeć w palcach z masłem .
Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i zostawić do spienienia .
Zrobić dołek pośrodku sypkich składników , wlać drożdże ,dać jajko ,rodzynki , skórkę pomarańczy i pozostałe mleko .Wymieszać na gładką masę.
Ciasto przełożyć na stolnice i wyrabiać aż stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia .
Jeszcze raz wyrobić , uformować bułeczki , ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia .
Aby zrobić dekoracje wsypać mąkę do miski dodać połowę mleka oraz olej .Wyrobić gładkie ciasto włożyć je do szprycy z małą końcówką .Na każdej bułeczce wycisnąć kształt krzyża.
Piec 20 minut w 200 stopniach Pozostałą połowę mleka wlać do rondelka dać cukier gotować 2 minuty .Po upieczeniu polukrować bułeczki.