Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem

Ocena:

4.52 (166)

  • 55 min.
  • dla 6 osób

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem to łatwy przepis na letnią kolację. Spróbuj bakłażany faszerowane wołowiną i granatem na spotkanie w gronie znajomych.

Składniki:

  • wołowina  300 g

  • masło  30 g

  • cebula  4 szt.

  • bakłażan  6 szt.

  • pomidor  4 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażany: przecinamy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy łyżką, pozostawiając tylko przy skórce miąższ o grubości 1 cm. W ten sposób powstaną bakłażanowe miseczki.

  • Krok 2:

    Mięso: mielimy z jedną z cebul, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4 łyżki farszu odkładamy, a resztą napełniamy wydrążone połówki bakłażanów. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym, nadzieniem do góry. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C.

  • Krok 3:

    Farsz: pozostałe cebule i wydrążony miąższ bakłażanów drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, na nim podsmażamy cebulę na złocisty kolor, dodajemy miąższ i smażymy razem 2 min, następnie dodajemy pomidory i odłożone mięso. Mieszamy i dusimy na małym ogniu 3–4 min.

  • Krok 4:

    Pieczenie: sosem polewamy upieczone bakłażany, wyrównujemy (niczego nie mieszamy), posypujemy posiekaną zieleniną i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10–15 min. Danie podajemy na gorąco, obficie posypane nasionami granatu.

Porady

Zobacz: chłodnik z granatów z mlekiem kokosowym i miętą

 



 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne