baklazan_zapiekany_z_cukinia

Bakłażan zapiekany z cukinią

Ocena:

4.4 (173)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Pyszny dodatek warzywny do mięs pieczonych i duszonych

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść oliwek
  • puszka pomidorów w przecierze
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Bakłażan zapiekany z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażan pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na ok godzinę.
  • Przygotować sos pomidorowy; Pomidory lekko w puszce pociąć wyłożyć do garnka, dodać przyprawy ; sól, pieprz, oregano i rozgotować.
  • Bakłażany wypłukać, osączyć na sicie. Cukinię pokroić w podobne plastry i krótko obsmażyć warzywa z obu stron, przekładać na przemian w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać sosem, posypać oliwkami pokrojonymi w plasterki i obłożyć plastrami mozzarelli. Zapiec w piekarniku ok 30 min jeśli jest jedna warstwa dłużej jeśli dwie. Przed podaniem posypać natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne