Korzenny aromat babki z suszonymi, nieco pijanymi śliwkami.
Składniki:
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 czubata łyżka przyprawy korzennej
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
* 2 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
* 4 jajka
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 kostka margaryny
*
* 10 dużych śliwek suszonych
* 200 ml rumu
*
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady
* 100 ml mleka
* 2 garści płatków migdałowych uprażonych na suchej teflonowej patelni
Babka ze śliwkami. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Śliwki namoczyć w rumie (najlepiej na noc).Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać pozostałe składniki.Zmiksować.
Formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, powkładać namoczone w rumie śliwki i piec przez ok.45-50 minut w temp. ok.180 stopni w termoobiegu.
Polać polewą czekoladową.(rozpuścić czekoladę w mleku)