Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 1 godziny
Porcja: 390 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
35 dag czereśni
20 dag mąki
10 dag mielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
8 dag margaryny
3 łyżki mleka
cukier puder do posypania
tłuszcz i mąka do formy
sól
Babka czereśniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier (2 łyżki odłożyć) i cukier waniliowy, margarynę, mleko, sól i żółtka, dokładnie wyrobić ciasto.
Białka ubić na sztywno z odłożonym cukrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Czereśnie umyć, wydrylować. Formę do baby natłuścić, oprószyć mąką. Włożyć ciasto, posypać czereśniami. Piec ok. godziny w temp. 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.