Adobe Stock
4.85 (13)
Babka bezglutenowa to ciasto, które jest doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Dzięki dodatkowi mąki migdałowej jest pyszna. Można ją niezwykle łatwo przygotować, dlatego sprawdzi się nie tylko na świąteczny wielkanocny stół, lecz także na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. To przepis na wilgotną babkę bezglutenową, która zawsze się udaje.
masło 150 g
cukier 100 g
jajka kurze 5 szt.
mąka jaglana 60 g
mąka migdałowa 150 g
proszek do pieczenia 4 g
ekstrakt migdałowy 4 ml
skórka z cytryny 1 szt.
Formę do pieczenia babki (najlepiej z kominem, o średnicy 22 cm) smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką jaglaną lub migdałową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do miski przesiewamy mąkę jaglaną i migdałową, następnie dodajemy proszek do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło, nie doprowadzając, by się zagotowało. Dodajemy cukier oraz żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników.
Cytrynę polewamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach, uważając, by nie zetrzeć białej części (tzw. albedo, z tego powodu babka może mieć gorzki posmak). Skórkę, wraz z ekstraktem migdałowym, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (masa będzie gotowa, jeśli na dnie nie będzie płynu, a białka nie będą przemieszczały się w misce). Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45–50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe.
Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem. Babkę bezglutenową można polać też szybkim lukrem z cukru pudru i udekorować płatkami migdałowymi lub użyć kremu z białej czekolady.