GettyImages
0 (0)
Babka bananowa powstaje na bazie mąki pszennej, bananów, oleju roślinnego, proszku do pieczenia oraz jajek. Nie zawiera w sobie ani grama cukru, dlatego to też świetna propozycja na naprawdę zdrowy podwieczorek. Sprawdzi się zarówno na co dzień do herbaty, jak i na Wielkanoc. Babka z bananami to proste w wykonaniu ciasto, które wspaniale prezentuje się na stole.
mleko 100 ml
olej 150 ml
jajka 2 szt.
banany 3 szt.
mąka pszenna 230 g
proszek do pieczenia 5 g
soda oczyszczona 5 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę do babki o średnicy 24 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Mleko oraz jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Banany: obieramy je ze skórki i rozgniatamy widelcem.
Ciasto: jajka ubijamy miskerem, a następnie łączymy je z wcześniej rozgniecionymi bananami. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Pieczenie: surowe ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Babka bananowa powinna być pieczona przez około 40 minut.
Podanie: gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy babkę cukrem pudrem.
Porady
- Babka bananowa wspaniale smakuje w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać do surowego ciasta kilka łyżek kakao. Warto wzbogacić ją wtedy w niewielką ilość cukru. Jeśli nie mamy w domu kakao, możemy zastąpić je drobno posiekaną gorzką czekoladą.
- Do wykonania ciasta polecamy użyć dojrzałych bananów. Takie owoce z łatwością rozgnieciemy widelcem. Dodatkowo są one wyjątkowo słodkie, co pozytywnie wpłynie na smak naszego wypieku. To świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie zdążyliśmy wcześniej zjeść.
- Gotowe ciasto bananowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Równie dobrze sprawdzi się tutaj lukier. W takiej sytuacji warto udekorować babkę orzechami bądź karmelizowaną skórką pomarańczy.
- Babka bananowa rewelacyjnie smakuje również z dodatkiem skórki z cytryny lub pomarańczy. Składniki te wzbogacą ją we wspaniały cytrusowy aromat.