Rosół to jedna z najbardziej popularnych i lubianych zup. Jest wyjątkowy w smaku, przepyszny i pokrzepiający. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzieli czy świątecznego, rodzinnego obiadu. Jeżeli w lodówce nie mamy mięsa lub z jakiegoś powodu z niego zrezygnowaliśmy, z łatwością przygotujemy wywar bez niego. Sprawdźcie mój sposób, by rosół wciąż wyglądał i smakował doskonale.
Jak zrobić złoty rosół bez mięsa
Ugotowanie doskonałego rosołu bez mięsa jest bardzo proste, a przygotowanie go jest podobne do jego tradycyjnej wersji. Zanim jednak usiądziemy nad gorącym talerzem z tłuściutkim bulionem, powinniśmy poznać kilka zasad.
Podstawą dobrego rosołu są warzywa, im więcej, tym lepiej. Warto zaopatrzyć się w marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, kawałek pora i kapusty, a także cebulę i czosnek. Koniecznie podpieczmy je w piekarniku z odrobiną przypraw i oleju. Przypieczone, a następnie długo gotowane pod przykryciem, dodadzą potrawie niezwykle głębokiego aromatu, a rosół nabierze wyjątkowego, złotego koloru.
Sekretem idealnego smaku są także odpowiednio dobrane przyprawy. Lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, a także solidny bukiet świeżej natki pietruszki to składniki, których nie może zabraknąć w rosole. Nie zapominajmy, że wywar pozbawiony mięsnej bazy, warto uzupełnić o tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Wystarczy kilka łyżek dobrej jakości oleju roślinnego (np. rzepakowego), żeby nasza potrawa była treściwa.
Przepis na złoty rosół bez mięsa
Rosół powinien być apetyczny i złocisty. Jak zrobić wegetariańską wersję rosołu, który nie tylko rozgrzewa, ale i smakuje jak z babcinej kuchni? Do jego przygotowania potrzebujemy:
- marchewka 3 szt.
- pietruszka 2 szt.
- seler ¾ korzenia
- por 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- cebula 2 szt.
- kapusta ¼ główki
- natka pietruszki 1 pęczek
- lubczyk ½ pęczka
- liście laurowe 4 szt.
- ziele angielskie 8 szt.
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- sos sojowy 1 łyżeczka
- suszone grzybki (np. borowiki lub podgrzybki) 3-4 szt.
- olej rzepakowy 45 ml
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C, a blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (cebulę możemy pozostawić w łupinach, dzięki temu wywar nabierze pięknego koloru) i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blasze, polewamy olejem rzepakowym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Umieszczamy w gorącym piekarniku i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Gdy warzywa będą już podpieczone, wrzucamy je do garnka (koniecznie razem z tłuszczem i przyprawami, które spłynęły na blachę) i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzyby. Wrzucamy również kilka gałązek natki pietruszki, a także lubczyku (możemy też użyć suszonego).
Garnek ustawiamy na wyższej mocy palnika, a gdy wywar zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do minimum (powinien tylko "mrugać") i gotujemy pod przykryciem minimum 2 godziny.
Złoty rosół doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i solą. Podajemy jeszcze gorący, posypany siekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z bulionu. Obowiązkowo z dodatkiem sprężystego domowego makaronu.