Tak przygotowane kotlety mielone smakują obłędnie, a robią się niemal same. Wszystko dzięki innej niż zwykle metodzie obróbki, która pozwala zaoszczędzić sporo czasu, który możecie wykorzystać na przygotowanie reszty obiadu, czyli na przykład pokrojenie surówki czy obranie ziemniaków. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone, które smakują każdemu i wymagają minimum pracy.

Prosty sposób na kotlety mielone

Zamiast smażyć kotlety mielone i pilnować ich, aby się nie przypaliły, znacznie prościej będzie ugotować je w aromatycznym sosie. Dzięki takiej obróbce, danie nie tylko robi się samo, ale przy okazji wychodzi znacznie mniej tłuste, więc nie obciąża naszych żołądków. Nie musicie się też martwić, że takie gotowane kotlety będą nijakie w smaku, gdyż wyrazisty sos sprawi, że całość nabierze charakteru.

Jak zrobić kotlety mielone w sosie? Mięso doprawiamy i formujemy jak zwykle, ale to przygotowanie sosu gra tu najważniejszą rolę. Zobaczcie więc, jak wykonać go w najprostszy i jednocześnie najpyszniejszy sposób. 

kotlety w sosie przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić sos do kotletów?

Najprostszym wyborem, który zawsze wszystkim smakuje, będzie sos pomidorowy. Bazą są tu oczywiście pomidory z puszki, passata, przecier lub koncentrat pomidorowy, a do tego wystarczy już tylko podsmażona cebulka z czosnkiem i kilka dodatków.

Aby sos był aromatyczny i pełen smaku, najlepiej przygotować go na bulionie, a nie zwykłej wodzie. Z kolei, żeby uzyskać odpowiednią gęstość i kremowość, warto dodać odrobinę mąki, która sprawi, że całość nabierze bardziej zawiesistej konsystencji. Do tego wystarczą już tylko wyraziste przyprawy, takie jak świeże lub suszone zioła, mielona papryka oraz oczywiście sól i pieprz. Zobaczcie, jak zrobić takie gotowane kotlety mielone i koniecznie spróbujcie. 

Przepis na kotlety w sosie pomidorowym

Składniki:

na kotlety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka kajzerka + odrobina mleka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

na sos:

  • 1 szklanka pasaty pomidorowej,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę moczymy w mleku, a następnie mocno odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy całość, po czym dokładnie mieszamy masę i wyrabiamy ją w dłoniach przez kilka minut. Tak przygotowane mięso na kotlety mielone wkładamy do lodówki na około 15 minut, a w międzyczasie zabieramy się za sos pomidorowy.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy już się zeszklą, wsypujemy na patelnię mąkę i rumienimy ją, cięgle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki wlewamy bulion i passatę pomidorową oraz dodajemy koncentrat. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i gotujemy przez kilka minut. 

Schłodzone mięso mielone formujemy w niewielkie kotleciki i wrzucamy je do gorącego sosu pomidorowego. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut na średniej mocy palnika.