Tak wyrazistego i aromatycznego żurku dawno nie jedliście. Choć bazą do tego przepisu są same dobrze znane wszystkim składniki, to cała magia tkwi w 1 dodatkowym składniku, który zwykle ląduje w koszu. Kosztuje grosze, a to właśnie on odpowiada za genialny aromat i mocno mięsny smak zupy. Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie robili żurek właśnie w ten sposób.
Jak zrobić dobry żurek?
Dobry żurek musi pachnieć i smakować mięsem, a ten z przepisu Jakuba Kuronia jest pełen genialnej nuty wędzonki. Wszystko za sprawą 1 dodatkowego składnika, który kucharz wrzuca do garnka. Nie jest to żaden drogi czy trudnodostępny produkt z wysokiej półki, a tani jak barszcz "odpad", jaki zazwyczaj odkrawamy i wyrzucamy. Chodzi o to, aby krojąc wędzony boczek, odciąć z niego skórę i wrzucić ją do wywaru. Dzięki temu baza do żurku będzie mocno mięsna, dymna i absolutnie przepyszna. Zobaczcie, jak zrobić ten przepis krok po kroku.
Przepis na żurek Jakuba Kuronia
Składniki:
- 400 g surowej białej kiełbasy
- 1,5 l wywaru lub wody
- 150 g boczku wędzonego ze skórą
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 300-500 ml zakwasu na żur (w zależności od upodobań)
- 1-2 łyżki chrzanu
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz czarny
- jajka na twardo do serwowania
Przygotowanie:
1. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką, a następnie wrzucamy do garnka z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i skórką z boczku. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
2. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Boczek kroimy natomiast w słupki i podsmażamy go na patelni. Gdy się zarumieni, dorzucamy cebulkę, a po kilku minutach również czosnek.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę, a przestudzoną białą kiełbasę w plasterki. Oba składniki wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy również podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Wszystko gotujemy przez około 15 minut.
4. Gdy ziemniaki zmiękną, dolewamy do garnka 300 ml zakwasu na żur oraz chrzan i śmietankę. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez chwilę i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.