Tak wyrazistego i aromatycznego żurku dawno nie jedliście. Choć bazą do tego przepisu są same dobrze znane wszystkim składniki, to cała magia tkwi w 1 dodatkowym składniku, który zwykle ląduje w koszu. Kosztuje grosze, a to właśnie on odpowiada za genialny aromat i mocno mięsny smak zupy. Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie robili żurek właśnie w ten sposób.

Jak zrobić dobry żurek?

Dobry żurek musi pachnieć i smakować mięsem, a ten z przepisu Jakuba Kuronia jest pełen genialnej nuty wędzonki. Wszystko za sprawą 1 dodatkowego składnika, który kucharz wrzuca do garnka. Nie jest to żaden drogi czy trudnodostępny produkt z wysokiej półki, a tani jak barszcz "odpad", jaki zazwyczaj odkrawamy i wyrzucamy. Chodzi o to, aby krojąc wędzony boczek, odciąć z niego skórę i wrzucić ją do wywaru. Dzięki temu baza do żurku będzie mocno mięsna, dymna i absolutnie przepyszna. Zobaczcie, jak zrobić ten przepis krok po kroku.

Przepis na żurek Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 150 g boczku wędzonego ze skórą
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 300-500 ml zakwasu na żur (w zależności od upodobań)
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz czarny
  • jajka na twardo do serwowania

Przygotowanie:

1. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką, a następnie wrzucamy do garnka z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i skórką z boczku. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. 

2. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Boczek kroimy natomiast w słupki i podsmażamy go na patelni. Gdy się zarumieni, dorzucamy cebulkę, a po kilku minutach również czosnek.

3. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę, a przestudzoną białą kiełbasę w plasterki. Oba składniki wrzucamy do garnka z wywarem. Dodajemy również podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem. Wszystko gotujemy przez około 15 minut.

4. Gdy ziemniaki zmiękną, dolewamy do garnka 300 ml zakwasu na żur oraz chrzan i śmietankę. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez chwilę i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.