Kotlety schabowe, mielone, czy ryba smażona nie są kompletne bez panierki. To ona tworzy chrupiąca warstwę na zewnątrz, dzięki której danie smakuje znacznie lepiej.

Ale panierka pasuje nie tylko do mięsa, czy ryb. Panierowane krewetki, boczniaki w panierce, czy jajka w bułce tartej smakują wyśmienicie. Im panierka jest bardziej złocista i chrupiąca, tym lepiej. Panierkę można zrobić nie tylko z bułki tartej. My polecamy panko, które zdecydowanie przebija ja smakiem i strukturą.

Panierowane kulki mozzarelli

Jeśli szukacie nowych pomysłów na przekąskę, proponujemy dziś panierowane kulki mozzarelli. To danie zachwyci was nie tylko smakiem, ale też konsystencją. Po przegryzieniu każdej kuleczki mozzarella leniwie wypływa ze środka, a chrupiąca panierka idealnie współgra z aksamitnym serem. Jednak by osiągnąć taki efekt trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Inaczej nawet tak proste danie się nie uda.

Przede wszystkim trzeba mozzarellę bardzo dokładnie zapanierować. W przeciwnym razie ser wypłynie podczas smażenia. Dlatego też warto zastosować podwójną panierkę. Po drugie obtoczone panierką kulki mozzarelli warto wstawić przed smażeniem na pół godziny do lodówki. Takie ochłodzenie również sprawi, ze panierka będzie bardziej szczelna. Gdy już wiecie, na co zwrócić uwagę sprawdzicie dokładny przepis:

  • opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 stołowe łyżki mleka
  • bułka tarta
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kulki mozzarelli wyjmijcie z zalewy i osuszcie. W jednej misce rozmąćcie jajka z mlekiem, w drugiej wsypcie mąkę, w trzeciej bułkę tartą wymieszana z czosnkiem granulowanym.
Każda kulkę najpierw dokładnie obtoczcie w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Teraz ponownie zanurzcie w jajku i znów w bułce tartej. Dzięki takiej podwójnej panierce będziecie mieć pewność, że ser nie wypłynie podczas smażenia.
Gdy wszystkie kulki będą już w panierce, rozłóżcie je na talerzu i wstawcie do lodówki na co najmniej 30-40 minut, a najlepiej na godzinę.
Po tym czasie rozgrzejcie na głębokiej patelni olej w takiej ilości, by zakrył kulki. Włóżcie kulki na rozgrzany olej i smażcie, aż panierka ładnie się zarumieni.
Wyjmijcie i połóżcie na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Serwujcie od razu, by ser w środku miał płynną konsystencje.

Z czym podawać panierowane kulki mozzarelli?

Gorące kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na przystawkę. Można je podawać z ulubionymi sosami, surówką albo jako dodatek do innych potraw. Proponujemy 3 sosy: