Desery o konsystencji kremu to idealna propozycja – nie tylko na cieplejszą porę roku. Są lekkie, wykwintne, obłędne w smaku. W dodatku zawsze robią wielkie wrażenie, dlatego sprawdzą się na romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w domu.
Wbrew pozorom nie są skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy, że macie w swojej kuchni kawę rozpuszczalną i mleko skondensowane, a wyczarujecie deser, o jakim wam się nie śniło.
Deser a la dalgona – z czym podać
Kremowy mus na bazie kawy, czyli deser a la dalgona to jeden z łatwiejszych deserów. Powstał z inspiracji dalgona coffee, czyli kawy po koreańsku, którą wytwarza się przez ubijanie składników do uzyskania puszystej konsystencji.
Deser kawowy jest bardzo elegancki i przepyszny. To także świetna alternatywa dla klasycznej kawy, gdy na zewnątrz robi się ciepło, a my nie mamy ochoty dodatkowo rozgrzewać się filiżanką aromatycznego naparu. Świetnie smakuje podany na biszkoptach posypany odrobiną gorzkiego kakao. Sprawdzi się też z dodatkiem:
- prażonych płatków migdałowych,
- sezonowych owoców,
- śmietankowych lub waniliowych lodów.
Jak zrobić deser a la dalgona – przepis
Składniki:
- kawa rozpuszczalna 45 g
- cukier 120 g
- zimna woda 140 ml
- kremówka 500 ml
- mleko skondensowane 200 ml
- mleko 200 ml
- biszkopty 60 g
- kakao 10 g
Sposób przygotowania:
- Do mniejszego garnka wsypujemy 35 g kawy rozpuszczalnej i cukier, wlewamy wodę (powinna być lodowata). Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż do połączenia składników. Następnie ubijamy mikserem przez 4-5 minut do powstania gęstej i kremowej pianki. Aksamitną masę odstawiamy do lodówki.
- W tym czasie zimną śmietankę kremówkę wlewamy do miseczki i ubijamy za pomocą miksera. Gdy zacznie stawać się kremowa, cienką strużką dolewamy mleko skondensowane. Ubijamy dalej, do uzyskania gęstego kremu. Gdy śmietana będzie sztywna, dodajemy mus kawowy i delikatnie, za pomocą silikonowej szpatułki, mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę.
- 200 ml mleka wlewamy do miseczki, dodajemy 10 g kawy i mieszamy rózgą kuchenną. W przygotowanym płynie dokładnie namaczamy biszkopty, jeden po drugim, a następnie umieszczamy je na dnie pucharków lub miseczek (możemy ciastka połamać wcześniej na mniejsze kawałeczki). Wilgotne biszkopciki przykrywamy porcją musu z kawy i bitej śmietany.
- Deser a la dalgona podajemy dobrze schłodzony, posypany odrobiną gorzkiego kakao. W sezonie możemy dodać do niego świeże owoce, np. borówki lub maliny. Świetnie skomponuje się również z wiórkami gorzkiej czekolady.