Zanim wybierzecie się do sklepu po specjalne detergenty do czyszczenia przypaleń i tłuszczu, najpierw zajrzyjcie do kuchennych szafek. Okazuje się bowiem, że sporo popularnych składników, które codziennie wykorzystujemy podczas gotowania, świetnie sprawdza się też przy sprzątaniu. Zobaczcie, jak doczyścić patelnie i garnki domową metodą, a będą błyszczały już w 20 minut. 

Jak usunąć przypalenia z patelni i garnków? Sięgnijcie do kuchennej szafki

Wśród najskuteczniejszych kuchennych środków do czyszczenia wymienić można takie produkty jak: sól, soda oczyszczona, ocet czy kwasek cytrynowy. Wszystkie te cztery składniki można stosować zarówno solo, jak i w duetach. Doskonałą mieszanką będzie na przykład gęsta pasta z sody oczyszczonej i octu, która doczyści nawet najbardziej zapieczone i zaschnięte naczynia. Jeśli jednak nie chcecie testować różnych połączeń, tylko szukacie sprawdzonego sposobu "na już", sięgnijcie po sprytny patent 4 w 1. 

patelnie

Źródło: AdobeStock

Jak usunąć spaleniznę z dna garnka i patelni w 20 minut?

Aby wyczyścić nie tylko brudny środek, ale i zapieczony spód patelni czy garnków, wystarczy posypać dno solą i sodą oczyszczoną, zalać to odrobiną płynu do mycia naczyń i wymieszać całość, delikatnie pocierając gąbką. Następnie trzeba już tylko przykryć całość kawałkiem ręcznika papierowego i polać go po wierzchu octem. Taki zestaw zostawiamy na patelni na około 20 minut, po czym zmywamy wszystko wilgotnym ręcznikiem z góry, a potem dodatkowo dokładnie spłukujemy i wycieramy do sucha. 

Jak dbać o patelnie i garnki?

Gdy odczyścicie już wszystkie kuchenne akcesoria, zadbajcie o to, aby nie brudziły się tak szybko. W tym celu wystarczy tylko myć je od razu po skończonym gotowaniu (i oczywiście wystudzeniu), aby nie zostawiać brudu do zaschnięcia. Pamiętajmy jednak, aby czyścić powłokę w garnkach i patelniach miękką stroną gąbki i nie szorować zbyt mocno, bo w przeciwnym razie możemy łatwo zarysować takie powierzchnie, a wtedy stracą one swoje właściwości. 

Drugą niezwykle ważną kwestią, dzięki której wydłużycie życie swoich naczyń, jest odpowiednie przechowywanie. Często układamy swoje garnki i patelnie jeden na drugim, co sprzyja zarysowaniom i uszkodzeniom ich powłok. Pamiętajmy więc, aby w miarę możliwości zachowywać odstępy pomiędzy naczyniami, a jeśli już musicie układać je jedno na drugim, to przełóżcie je kawałkiem papieru do pieczenia lub ręcznika papierowego. Już taka cienka warstwa pozwoli zabezpieczyć dna patelni przed uszkodzeniami.