Na polskich stołach często znajdziecie surówkę z marchewki i jabłka, nierzadko z dodatkiem kapusty kiszonej, ale kiedy rozpieszczają nas pierwsze ciepłe dni, po głowie chodzą inne przysmaki. Marzą się świeże, chrupiące warzywa i chłodne, kwaskowe, jogurtowe sosy. Na tę potrzebę odpowiedzią jest surówka z 3 składników. Kojarzy się z wakacjami i doskonale pasuje do dań azjatyckiej kuchni.  

Surówka z 3 składników – chrupiąca i zdrowa 

Lekka surówka z marchewki nigdy się nie nudzi i dostarcza moc witamin. Jest uniwersalna – nie dość, że warzywo można łączyć z wieloma innymi składnikami, to jeszcze potrawa pastuje do przeróżnych dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nie inaczej jest w przypadku tej prostej surówki z 3 składników z jogurtowym sosem. Ucieszy miłośników zdrowej diety, ponieważ: 

  • dobrze nawadnia i odżywia, dzięki zawartości świeżego, soczystego ogórka, 
  • zapewnia podaż antyoksydantów za sprawą marchewki i soku z cytryny, 
  • jest pełna błonnika, który znajduje się z warzywach i nasionach, 
  • zawiera zdrowe tłuszcze – ziarna słonecznika są pełne kwasów omega-3 i omega-6
  • dostarcza probiotyki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i odporność organizmu (mowa głównie o jogurcie greckim), 
  • wzmacnia układ immunologiczny dzięki dawce czosnku i miodu.  

Jak zrobić surówkę z ogórka, marchewki i słonecznika? 

Przygotowanie surówki nie zajmie wam więcej niż 5 minut. Wystarczy wymieszać składniki sosu, uprażyć ziarna i odpowiednio pokroić warzywa (rodzaj cięcia wbrew pozorom ma znacznie, wpływa przede wszystkim na chrupkość potrawy i możliwość stworzenia kęsa idealnego – gdzie na ząbkach widelca znajdują się wszystkie elementy kompozycji). Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z ogórka z pikantnym twistem.  

Składniki podstawowe: 

  • Marchewka 
  • Zielony ogórek 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 

Dressing:  

  • 150 g jogurtu greckiego 
  • Sok z połowy cytryny 
  • Łyżka miodu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Łyżeczka musztardy francuskiej 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Płatki chili 
  • Natka pietruszki 

Przygotowanie: 

Umyjcie zielony ogórek (nie zdejmujcie z niego skórki – przyjemnie chrupie i zawiera cenne składniki odżywcze). Podzielcie go na cienkie plasterki. Obierzcie marchewkę. Pokrójcie ją techniką julienne, czyli w cienkie, długie paseczki. Możecie to zrobić specjalnym skrobakiem do warzyw lub użyć noża (najpierw pokrójcie marchew w plastry, a potem na wiórki, tak jak do surówki coleslaw). W ostateczności sprawdzi się też tarka.    

Uprażcie ziarna słonecznika na suchej patelni, aż uwolni aromat i stanie się chrupiący. Uważajcie, żeby się nie zrumienił, inaczej będzie gorzkawy i może popsuć smak sałatki. 

Przygotujcie sos. Wymieszajcie jogurt grecki z miodem, sokiem z cytryny (lub limonki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Doprawcie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.  

Połączcie 3 składniki surówki w salaterce. Dodajcie dressing jogurtowy. Wymieszajcie, używając łyżki i widelca lub szczypców.  

Udekorujcie kompozycję posiekaną natką pietruszki i płatkami chili. Możecie podać surówkę od razu lub wstawić ją do lodówki na około 30 minut – wtedy wszystkie smaki się „przegryzą”. Można ją przechowywać przez 2–3 dni. 

Porada: 

Miód możecie zastąpić syropem z agawy lub klonowym, a musztardę francuską da się zamienić na kremową, typu dijon lub delikatesowa, a także na chrzan (ciekawy pomysł na Wielkanoc). Jeśli ogórki są bardzo soczyste, warto je wcześniej oprószyć solą, a kiedy puszczą wodę, osuszyć je ręcznikiem papierowym, podobnie jak podczas przyrządzania mizerii lub sosu tzatziki. Do prostej surówki z 3 składników można też dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski lub plasterki rzodkiewki. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Jeśli nie lubicie słonecznika, zastąpcie go ziarnami sezamu lub dowolnymi orzechami.  

Źródło: Instagram.com/essen_paradies 

Do czego podać surówkę z marchewki i ogórka? 

Podobnie jak tradycyjna surówka z marchewki nasza kompozycja z ogórkiem pasuje do przeróżnych dań – mięsa, ryb, ryżu, placków ziemniaczanych itd. Można ją serwować na przykład do: 

  • żeberek z grilla, zwłaszcza tych przyrządzanych w słodkiej marynacie barbecue, 
  • łososia z piekarnika lub patelni, a także innych ryb i owoców morza (na przykład krewetek), 
  • zimnych i ciepłych przystawek w stylu środziemnomorskim (mezze, tapas lub antipasti).