Owsianka jest jednym z najczęstszych i najbardziej lubianych śniadań. Możecie podać ją na naprawdę wiele sposobów, a każdy z nich będzie bardzo smaczny. Płatki owsiane są przede wszystkim szybkie – to ich największy atut, gdy w ciągu tygodnia spieszymy się do pracy, a na zrobienie śniadania możemy poświęcić jedynie kilka chwil. To jednak nie ich jedyna zaleta – owsianka jest również zdrowa, ale musicie unikać 1 popularnego błędu podczas jej przyrządzania.

Częsty błąd podczas przyrządzania owsianki

Przygotowując owsiankę, pamiętajcie o kilku ważnych kwestiach. Jedną z nich jest to, żeby nie dodawać do niej cukru. Wiele osób popełnia ten błąd, chcąc podbić smak nieco mdłej owsianki. Nie róbcie tego. Dlaczego? Przede wszystkim – w ten sposób wasza owsianka przestanie być zdrowa, a stanie się po prostu kaloryczna.

Lepszym sposobem na podkręcenie jej smaku jest dodanie świeżych lub suszonych owoców, świetnie sprawdzą się też daktyle. Zamiast cukru możecie wybrać też niewielką ilość miodu. Zrezygnujcie jednak z dżemów i syropów.

Czego jeszcze nie dodawać do owsianki?

Do owsianki nie powinniście także dodawać tłustego mleka. Ono również może zwiększać jej kaloryczność. Sytuacja wygląda tak samo w przypadku mleka roślinnego, które jest słodzone. Czytajcie więc uważnie etykiety i starajcie się wybierać najbardziej naturalne produkty.

Negatywnie wpływa również dodanie to tej potrawy masła, ponieważ zakłóca ono prawidłowe przyswajanie węglowodanów. Zwróćcie uwagę też na to, żeby sięgać przede wszystkim po naturalne produkty, np. jagody, migdały, siemię lniane, orzechy włoskie.