Kochacie zupę ogórkową? Jeżeli tak, to mamy dla was dobrą wiadomość. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. W końcu jej główny składnik stanowią ogórki kiszone, a te (jak i inne kiszonki) są bogatym źródłem witaminy C, A, E i K oraz potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu.

Ze względu na proces fermentacji, któremu się je poddaje, ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem. Wspierają odbudowę mikroflory jelitowej, wspomagają trawienie i zwiększają odporność. Warto więc często uwzględniać je w swojej diecie i dodawać do sałatek, na kanapki albo ugotować z nich zupę. 

Z czym można zrobić zupę ogórkową?

Do tej zupy, poza ogórkami, dodaje się także marchew, cebulę, pietruszkę oraz solidną porcję ziemniaków. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, by ogórki dodać do garnka na samym końcu, gdy wszystkie warzywa są już miękkie. W przeciwnym razie zawarty w nich kwas sprawi, że ziemniaki się nie ugotują i pozostaną surowe. 

Zamiast ziemniaków możecie dodać inny składnik, czyli ryż. Z tym dodatkiem zupa ogórkowa jest bardziej delikatna, a jednocześnie odpowiednio treściwa - dla najmłodszych w sam raz. Wystarczy tylko pół szklanki, czyli około 100 g suchego ryżu. Przepis na tę zupę znajdziecie poniżej. 

Przepis na zupę ogórkową z ryżem

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • pół szklanki suchego ryżu 
  • 5 ogórków kiszonych 
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • koperek 
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie udka z kurczaka i włóżcie do garnka. Dodajcie czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe i zalejcie mięso wodą. Gotujcie 20 minut.
  2. W międzyczasie obierzcie warzywa i pokrójcie w kostkę. Kiedy minie wyznaczony czas, wsypcie je do garnka i od momentu ponownego zagotowania gotujcie kolejne 20 minut.
  3. Zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce. Wsypcie je do zupy wraz z ryżem. Wymieszajcie i gotujcie ok. 15 minut.
  4. Pod koniec dodajcie posiekany koperek oraz sól i pieprz. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną. Smacznego!