Lato nie odpuszcza. Po chwilowym ochłodzeniu znów wróciły upały, a co za tym idzie zapotrzebowanie organizmu na silne nawodnienie. Bez tego trudno się funkcjonuje, a dodatkowo niewystarczająca ilość płynów może wywołać problemy ze zdrowiem. Dlatego też zwróćcie uwagę na to, by przez cały dzień dostarczać odpowiednią dawkę płynów w różnej postaci.

Sycący koktajl na śniadanie

Zamiast klasycznego śniadania proponujemy wam koktajl na upały, który nie tylko nawodni organizm, ale dostarczy mu odpowiednią ilość witamin i substancji odżywczych. Szklanka takiego napoju w zupełności wystarczy, by rozruszać organizm i dać mu siłę do funkcjonowania w czasie upalnych dni. Ten prosty koktajl składa się jedynie z 2 składników i wody. Jednak każdy składnik, to prawdziwa bomba odżywcza. Wystarczy, że połączycie ze sobą pomidory i paprykę.

Pomidory właśnie teraz są najcenniejsze. Są bogate w witaminę C, która wzmacnia organizm, zapewnia właściwe dotlenienie naczyń krwionośnych oraz przyspiesza gojenie się ran. Zawarty w nich beta-karoten neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, podczas gdy witaminy A i E działają ujędrniająco na skórę. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości – pomidory są ponadto bogate w witaminę K, która zapobiega zakrzepom krwi oraz w witaminy z grupy B wykazujące dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Dopełnieniem właściwości zdrowotnych jest witamina PP, która wspiera metabolizm cukru we krwi. Poza tym zawierają mnóstwo składników mineralnych. Potas, będący składnikiem pomidorów, wspomaga proces dotleniania mózgu. Dzięki temu poprawia się koncentracja, zmniejsza napięcie mięśniowe i stres. Pomidory są również cennym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz sodu. Szklanka soku z pomidorów zapewnia wystarczającą dzienną dawkę likopenu dla organizmu.

Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Już jedna papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł. Jedna papryka ma w sobie tyle samo witaminy C, ile znajduje się w 16 cytrynach. Jedzenie papryki działa korzystnie na nasz układ krwionośny. Ze względu na obecność witaminy B6 (pirydoksyny) poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawarta w niej witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowie kości, a potas zawarty w papryce ma niebagatelny wpływ na pracę układu krwionośnego. Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A.

Gdy do tego dodamy jeszcze plasterek cytryny, szczyptę chili, drobno posiekany koperek oraz sól, otrzymamy koktajl, który w zupełności wystarczy na śniadanie w upalny dzień.

Koktajl z pomidorów i papryki

  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 1 papryka
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • plasterek cytryny
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • świeży koperek wedle uznania

Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie na ćwiartki. Paprykę umyjcie, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w mniejsze kawałki. Plasterek cytryny obieracie ze skórki i usuńcie nasiona. Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na jednolity koktajl. Przelejcie do szklanek i wypijcie od razu po przygotowaniu.