Zdrowy i pożywny obiad nie może się obejść bez dodatku zieleniny w postaci chrupiącej surówki ze świeżych warzyw. W ten sposób można łatwo dostarczyć organizmowi porządną dawkę witamin i minerałów. Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na surówki z różnych składników - dzięki temu unikniecie nudy na talerzu i skorzystacie z prozdrowotnych właściwości wielu warzyw. Tym razem mamy dla was propozycję bardzo prostego przepisu na surówkę z kapusty włoskiej - zobaczcie, jak ją zrobić i dowiedzcie się, dlaczego właśnie ten rodzaj kapusty warto uwzględnić w swoim jadłospisie. 

Przepis na surówkę z kapusty włoskiej

Składniki:

  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki majonezu light
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie liście kapusty i koperek, a marchewkę obierzcie.
  2. Poszatkujcie drobno kapustę, a marchewkę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Koperek posiekajcie drobno.
  3. Wszystkie składniki przełóżcie do miski. Dodajcie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 4 łyżki majonezu oraz sól i pieprz, a następnie wymieszajcie. 
  4. Gotową surówkę odstawcie przed podaniem na 20 minut do lodówki. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kapustę włoską?

W Polsce wciąż najbardziej popularną odmianą kapusty jest kapusta biała. Włoska, poza strukturą i wyglądem, różni się od niej przede wszystkim smakiem. Jest ostrzejsza, dlatego świetnie pasuje do surówek i sałatek. W kapuście włoskiej znajdziecie prawdziwą moc witamin, np. witaminę B9 (kwas foliowy), witaminę C, która pomaga wzmocnić odporność czy potas, który zapewnia prawidłową pracę naszych mięśni. Kapustę włoską można gotować, smażyć i jeść na surowo.