Sezon na młodą kapustę już powoli rusza i to warzywo niebawem pojawi się na wszystkich straganach i w sklepach. Wszyscy nie możemy się już więc doczekać takich przysmaków jak zasmażana kapusta z koperkiem, łazanki czy gołąbki z młodej kapusty. Najprostszym, co możecie zrobić z tego sezonowego składnika, jest jednak surówka, a ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest wyjątkowo pyszna.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Sprawdzony patent Tomka Strzelczyka
Przepis na surówkę z młodej kapusty nie jest trudny i zwykle składa się tylko z kilku produktów. Najczęściej łączymy posiekaną kapuścianą główkę z marchewką, oliwą, sokiem z cytryny i podstawowymi przyprawami. Tomasz Strzelczyk zrobił to jednak jeszcze lepiej i dorzucił słodkie jabłko i pikantną czerwoną cebulkę, a całość podkręcił wyrazistym sosem. To właśnie on gra tu pierwsze skrzypce, gdyż łączy w sobie mnóstwo smaków i aromatów, które idealnie się uzupełniają. Zobaczcie, jak go zrobić.
Źródło: Getty/iStock
Surówka z młodej kapusty - jak zrobić sos?
Zamiast nudnej mieszanki oliwy z sokiem z cytryny, Tomasz Strzelczyk wykorzystał do kapusty mieszankę majonezu i jogurtu naturalnego doprawioną miodem, octem, musztardą i czosnkiem. Taki miks pozwala uzyskać zarówno kwaśny, słodki, jak i ostry smak, a wszystko to zyskuje genialną kremowość dzięki majonezowo-jogurtowej bazie. Co więcej, Strzelczyk na koniec wsypuje do gotowej mieszanki posiekaną natkę pietruszki i świeżą miętę, dzięki czemu całość ma jeszcze więcej aromatu.
Surówka z młodej kapusty - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 1 czerwona cebula.
na sos:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- 20 g octu jabłkowego,
- świeża mięta i natka pietruszki,
- sól i pierz do smaku
Przygotowanie:
Z młodej kapusty odrywamy wierzchnie liście, a następnie przekrajamy główkę na ćwiartki i całość drobno szatkujemy. Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski. Na tarce dużych oczkach ścieramy marchewkę oraz obrane jabłko i dodajemy wszystko do kapusty. Na koniec obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w cienkie piórka i również dorzucamy do miski z warzywami.
Teraz czas na sos do surówki. Aby go przygotować, mieszamy majonez z jogurtem naturalnym i octem. Do tego ścieramy lub przeciskamy przez praskę obrany ząbek czosnku i dodajemy oba rodzaje musztardy oraz miód. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy miętę oraz pietruszkę i mieszamy wszystkie składniki z sosem. Gotowa surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA