Pewnie dla części z was gołąbki są typowo polską potrawą, ponieważ rzadko słyszymy o podobnych daniach w kuchniach z innych stron świata. Ale tutaj niespodzianka, ponieważ potrawa w typie naszych gołąbków znana jest w wielu krajach Europy. Na przykład na Słowacji, Ukrainie, Litwie i Białorusi, a także w Czechach, Rosji i Niemczech. Gołąbki robi się również na Bałkanach, a nawet w krajach Azji Środkowej. 

Zgodzicie się jednak, że takie typowe gołąbki jak u babci robi się tylko w polskich domach. Właśnie tak przygotowuje je siostra Aniela i ma na nie swój własny sposób. Radzi, by podczas gotowania tej potrawy zachować odpowiednie proporcje, które są następujące 1 część ryżu na 1 część mięsa.

Ważne jest także odpowiednie ugotowanie ryżu, by się nie rozgotował i jednocześnie był lekko sypki. Warto dodać do niego odrobinę masła - wówczas ryż się nie sklei. Wypróbujcie poniższy przepis na tradycyjne gołąbki. 

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 400 g ryżu
  • 400 mięsa z rosołu lub mięsa mielonego
  • 1 l wody 
  • 1 l rosołu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Siostra Aniela do gołąbków używa mięsa, na którym gotował się wcześniej rosół. Należy więc obrać je, pozbyć się kości i zmielić mięso w maszynce. 
  2. Następnie trzeba sparzyć kapustę. Można to zrobić tradycyjnie, czyli w garnku, albo w piekarniku lub mikrofalówce. 
  3. Do garnka wlejcie litr wody, posólcie i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypcie 400 g ryżu. Gotujcie, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił.
  4. Po odcedzeniu do ryżu dodajcie zmielone mięso. Doprawcie solą oraz pieprzem i wymieszajcie dobrze. 
  5. Oderwijcie liście ze sparzonej kapusty. Wytnijcie zgrubienie na każdym z nich, czyli nerw, a następnie połóżcie porcję farszu i mocno zawińcie.
  6. Gołąbki ułóżcie w garnku ciasno, jeden obok drugiego. Na wierzchu ułóżcie kilka liści kapusty.
  7. Gdy już wszystkie gołąbki znajdą się w garnku, zalejcie je taką ilością rosołu, by całkowicie się w nim zanurzyły. 
  8. Przykryjcie garnek i duście gołąbki pod przykryciem przez niecałą godzinę na małym ogniu. 
  9. Gotowe gołąbki podajcie z sosem pomidorowym lub innym ulubionym. Smacznego!

Źródło: Religia TV/YouTube