Pewnie wielu z was pamięta z dzieciństwa wafle przekładane kajmakiem czy nawet zwykłym dżemem, ale prawdziwą furorę wśród dzieci robiły te z dodatkiem kolorowej galaretki. Okazuje się jednak, że można zrobić je jeszcze pyszniej, bo w wersji piankowej. Taka odsłona tego babcinego deseru smakuje i wygląda 10 x lepiej.
Jak zrobić wafle z galaretką inaczej?
Zamiast po raz kolejny robić wafle z masą krówkową, zmiksujcie masło, serek mascarpone i mleko w proszku, a powstanie puszysta pianka, która po zastygnięciu sama rozpływa się w ustach. Tak przygotowane domowe słodkości nie tylko przepięknie prezentują się na stole, ale też znacznie lepiej smakują. Zobaczcie prosty przepis na ten rarytas i wróćcie wspomnieniami do czasów dzieciństwa.
Przepis na piankowe wafle z galaretką
Składniki:
- 1 opakowanie wafli tortowych,
- pół opakowania serka mascarpone (125 g),
- 100 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 3 galaretki o innych o smakach i kolorach,
- 750 ml wrzątku.
Przygotowanie:
3 galaretki o różnych kolorach wsypujemy do oddzielnych szklanek i zalewamy 250 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i 2 z nich odstawiamy do wystudzenia, a drugą od razu przelewamy do rondelka i dodajemy masło. Całość podgrzewamy na małej mocy palnika ciągle mieszając, aż masło się rozpuści. W tym momencie przelewamy płyn do miski, dodajemy mleko w proszku i miksujemy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy serek mascarpone i ubijamy wszystko na lekką piankę.
Waflami wykładamy prostokątną blachę, a następnie wykładamy na nie 1/3 masy z mascarpone i mleka w proszku. Na to wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy całość do zamrażarki na kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i wykładamy na zastygniętej galaretce kolejną 1/3 piankowej masy, po czym wylewamy ostatnią galaretkę i znów wkładamy wafle do zamrażarki.
Po kolejnych kilku minutach wylewamy ostatnią część piankowej masy, przykrywamy całość waflami i wkładamy deser do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy wszystko dobrze stężeje i zastygnie, kroimy wafle na niewielkie prostokąty lub trójkąty i gotowe.
Źródło: pasibrzuszek.pl