Ziemniaki, to składnik, z którego można zrobić nieskończoną ilość dań. Gotowane, smażone, pieczone, pod każą postacią smakują wyśmienicie. Są tak uniwersalnym produktem, że pasują zarówno do dań słodkich jak i słonych. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, by całkowicie odmienić ich delikatny smak. Do naszych ulubionych dań z ziemniaków należą:
- kopytka
- kluski śląskie
- placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
- kotleciki ziemniaczane
- sałatka ziemniaczana
Wartościowe ziemniaki
Często panuje błędna opinia, że ziemniaki są tuczące. Nic bardziej mylnego. To dodatki takie jak śmietana, masło czy sosy podnoszą ich kaloryczność. Ziemniaki są źródłem cennych witamin i składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu czy błonnika, a dzięki zawartości wysokiej jakości białka mogą pomóc bilansować codzienną dietę. Kartofle bogate są również w węglowodany, które pozwalają odbudować rezerwy energii, a także – co ciekawe – korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Warto pamiętać, że większość cennych składników mineralnych i witamin zawartych w ziemniaku znajduje się tuż pod skórką. Chcąc zachować to, co najcenniejsze w ziemniakach, gotujcie je na parze. Jeśli gotujecie całe ziemniaki w wodzie, róbcie to w niewielkiej ilości płynu. Obrane kartofle wrzucajcie do wrzącej, lekko osolonej wody, dzięki temu szybciej się ugotują i zachowają więcej wartości odżywczych. Pamiętajcie też, by po obraniu nie trzymać ich zbyt długo w wodzie, tracą wtedy sole mineralne naturalnie w nich występujące.
Warto więc sięgać po ziemniaki jak najczęściej. Jedną z naszych ulubionych potraw jest zapiekanka ziemniaczana. Ma sporo zalet. To tylko kilka składników, chwila przygotowań, a reszta robi się sama w piekarniku. Na dodatek w jednym naczyniu mam przepyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny, a czasem zostaje jeszcze coś na drugi dzień.
Zapiekanka ziemniaczana z serkiem mascarpone
Ten przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy i nie ma szans, żeby coś nie wyszło. Najczęściej do zapiekanki przygotowuje się sos śmietanowy. My proponujemy dużo lepszy dodatek. To serek mascarpone. Jego delikatny smak, a jednocześnie gęsta konsystencja zapewnią, że sos będzie wyrazisty i dokładnie połączy się z innymi składnikami. Do przygotowania zapiekanki potrzebujecie:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 300 g boczku (może być parzony, ale bardziej aromatyczny będzie wędzony)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotujcie w mundurkach. Pozostawcie do ostudzenia, a następnie obierzcie i pokrójcie w plastry o grubości 3-4 mm. Boczek pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na patelnię, by lekko się podsmażył. Cebulę pokrójcie w drobne piórka i dorzućcie do boczku. Serek mascarpone przełóżcie do miseczki, wbijcie jajka i wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa. Dodajcie do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i zacznijcie układać na dnie plasterki ziemniaków. Przesypcie je częścią podsmażonego boczku z cebulą i połóżcie kolejną warstwę ziemniaków. Na to ponownie boczek i całość przykryjcie plasterkami ziemniaków. Górę polejcie sosem z serka mascarpone. Wstawcie do nagrzanego piekarnika na 40 minut, by ziemniaki się ładnie przyrumieniły. Zapiekankę z powodzeniem można odgrzać na drugi dzień. Smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej, bo wszystkie składniki będą miały czas, żeby się przegryźć.
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekankę można jeść bez żadnych dodatków, bo w sama w sobie stanowi sycący posiłek. Jednak świetnymi dodatkami mogą być: