Szukacie naturalnych sposobów na piękny, młody wygląd? Nie musicie stosować drogich zabiegów i kosmetyków z najwyższych półek. Najlepiej zacznijcie od środka, włączając do jadłospisu pewien bardzo cenny, choć niedrogi składnik. Każdy jego kęs dodaje witalności, urody i dobrego samopoczucia. Poznajcie ten superprodukt i zaproście go do swoich kuchni.

Co jeść, aby zachować młody wygląd?

Suszone owoce często pojawiają się w muesli, deserach czy sałatkach, ale wciąż są mocno niedocenione. Tymczasem szczególnie wartościowe są suszone morele, zawierające witaminy A, E, C i te z grupy B, a także minerały, takie jak potas, żelazo, fosfor, miedź i wapń. Wszystkie te cenne składniki przynoszą mnóstwo korzyści całemu organizmowi. 

Co daje jedzenie suszonych moreli? Regularnie spożywane wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, usprawniają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Zawarty w nich kwas askorbinowy pomaga w produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra robi się bardziej napięta i sprężysta, a do tego nabiera naturalnego blasku. Z kolei spora dawka błonnika zapewnia dłuższe uczucie sytości, a w efekcie brak chęci podjadania, co ułatwia odchudzanie. Zanim jednak pobiegniecie po nie do sklepu, zobaczcie, jak powinny wyglądać, bo w przeciwnym razie możecie wrzucić do koszyka nic niewartą podróbkę.

Jak kupić dobre morele?

Kupując morele, zawsze trzeba zwracać uwagę na ich kolor, gdyż to właśnie on informuje o ich sposobie suszenia. Choć bardziej apetycznie wyglądają morele o żywej i intensywnie pomarańczowej barwie, to nie są one najzdrowszym wyborem. Okazuje się, że w tym przypadku wygląd zupełnie nie idzie tu w parze z wartościami, gdyż piękne pomarańczowe morele zawierają w składzie siarczany, czyli szkodliwe dla zdrowia konserwanty. Ten niepożądany składnik oznaczany jest symbolem E220, więc łatwo wytropimy go w składzie. 

Wbrew pierwszemu wrażeniu, znacznie zdrowsze będą ciemnobrązowe morele. Choć takie owoce znacznie gorzej wyglądają, to są one suszone naturalnie na słońcu, bez dodatku siarki. Dzięki temu zawierają znacznie więcej cennych składników odżywczych i nie znajdziemy w nich zbędnych konserwantów.

Ile dziennie można zjeść suszonych moreli?

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości moreli, wystarczy regularnie zjadać od 3 do 10 sztuk dziennie, najlepiej rano. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, muesli, granoli lub jogurtu naturalnego.