Jak zrobić kimchi
Kuchnia koreańska słynie z kimchi - fermentowanej kapusty pekińskiej w wyjątkowo ostrej odsłonie. Ten przysmak podbija też kubki smakowe Polaków i - co ważne - łatwo można przygotować je w domu. Bez problemu można je też kupić, ale nie jest to tani produkt. Dlatego podpowiadamy, jak zrobić kimchi w domu choć raz - możemy dopasować je do swojego smaku, zwłaszcza wybrać stopień pikantności kapusty.
Składniki na kimchi w szybkiej wersji znajdziecie na wideo powyżej. To nie tylko przyprawy, ale też zaprawa z mąki ryżowej, sos sojowy i ostra pasta, która nada charakteru przetworom.
Ważna zasada przy robieniu kimchi
O czym warto pamiętać, przygotowując domowe kimchi?
- Zawsze zostawcie wolną przestrzeń pod zakrętką lub zatyczką pojemnika. Proces fermentacji sprawi, że produkty zwiększą objętość i mogą spowodować bałagan w kuchni.
- Klasyczne kimchi powinno leżakować zakopane w ziemi w kamionkowym garnku i fermentować przez 7 dni, ale powyższy przepis na kimchi po polsku jest nieco prostszy. Najpierw zostawiamy je w temperaturze pokojowej, następnie przekładamy do lodówki. Już po 2-3 dniach możecie rozsmakować się w chrupiącym, warzywnym dodatku.
- Kimchi przechowujemy w lodówce. Postoi nawet miesiąc.
- Oryginalnie do kiszonej kapusty pekińskiej z marchewką dodajemy gochugaru, czyli koreańskie płatki chilli. Można je kupić w specjalistycznych, azjatyckich sklepach, ale jeśli nam się to nie uda, bez problemu zastąpimy je zwykłym chili.
- Podstawowy przepis możemy zmodyfikować, dodając do niego cebulę, paprykę, rzodkiewki i ogórki.
Do czego podawać kimchi
Kimchi jest na tyle uniwersalne, że można je jeść na ciepło i na zimno, a także jako samodzielne danie w formie przekąski, dodatek do obiadu lub składnik innych dań:
- na kanapkę - z wędliną, serem, pastą warzywną,
- do ryb - zamiast surówki, ale też do śledzi marynowanych,
- do potraw jednogarnkowych - bigosu, łazanek, pierogów, leczo, curry, gulaszu,
- do zup - z kapusty kiszonej lub wielowarzywnych.