Fasolka po bretońsku to pyszny pomysł na obiad, ale jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Można to jednak zrobić prościej i od razu przygotować duży zapas dania na cały rok. Wystarczy wykorzystać sprytny patent i zapasteryzować danie w słoikach. Zobaczcie, jak to zrobić i nie męczcie się z każdorazowym moczeniem i gotowaniem fasoli.
Jak się gotuje fasolkę po bretońsku?
Klasyczny przepis na fasolkę po bretońsku zajmuje trochę czasu, a to wszystko przez pierwszy etap przepisu, czyli namaczanie białej fasoli. Zwykle zalewamy ją wodą wieczorem i odstawiamy na całą noc, a dopiero kolejnego dnia przystępujemy do gotowania. To trwa około 60-90 minut i dopiero wtedy możemy łączyć całość, czyli zalewać ugotowane ziarenka sosem pomidorowym oraz dorzucać wszystkie dodatki. Całość trwa więc sporo czasu, ale na szczęście jest prosty sposób na ułatwienie sobie pracy i skrócenie czasu przygotowania. Zobaczcie, jak to zrobić.
Źródło: AdobeStock
Jak zrobić fasolkę po bretońsku znacznie szybciej?
Na kanale Youtube @KuchniaKwasiora podpatrzyliśmy sprytny patent na szybką fasolkę po bretońsku z gotowej fasolki w sosie, sprzedawanej w puszkach. Sam autor nazywa ją "awaryjną fasolką" i pokazuje jak przerobić takie konserwy na sycące danie obiadowe do słoików na cały rok. Co ciekawe, taka fasolka po bretońsku w słoikach nie wymaga gotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystko z pokrojoną kiełbasą, boczkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami i pomidorową bazą. Po przełożeniu takiej mieszanki do słoików musimy je jednak poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji. Zobaczcie ten prosty sposób i wykorzystajcie zalegające wam puszki do przygotowania genialnego obiadu, który szybko odgrzejecie w dni, gdy nie macie ochoty na gotowanie.
Przepis na fasolkę po bretońsku w słoikach
Składniki:
- 5 puszek fasolki w sosie pomidorowym,
- po 1 pętku różnych rodzajów podwędzanych kiełbas,
- 2 małe cebule,
- 200 g boczku,
- pół główki czosnku,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- pół szklanki suszonych warzyw,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber, jałowiec, lubczyk, papryka, wawrzyn, ziele angielskie.
Przygotowanie:
Puszki z fasolką myjemy, a następnie otwieramy je i przekładamy całą ich zawartość do dużej miski. Do tego dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki, a także drobno skrojony boczek. Teraz obieramy czosnek z cebulą i drobno je siekamy. Wszystko wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami i wlewamy passatę, ketchup oraz koncentrat. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy całość.
Gotową mieszankę przekładamy do czystych, suchych słoików (do 2/3 ich wysokości) i dokładnie zakręcamy wieczka. Następnie poddajemy całość procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia gotujemy słoiki w garnku przez 1,5 godziny, a drugiego i trzeciego powtarzamy proces już tylko przez godzinę.
Źródło: Youtube.com/@KuchniaKwasiora