Delikatny biały ser to coś, co zawsze warto mieć w lodówce. Zamiast jednak kupować go w sklepach, znacznie lepiej przyrządzić własny nabiał, szczególnie że jest to banalnie proste. Zobaczcie sprawdzony przepis na doskonały domowy ser z pewnym nietypowym, choć genialnie pasującym dodatkiem. Gdy raz spróbujecie, będziecie robili go na okrągło. 

Jak zrobić ser w domu?

Aby cieszyć się pysznym domowym nabiałem, przygotujcie domowy paneer, czyli indyjski rodzaj twarogu o bardzo delikatnym smaku i dość zwartej strukturze. Wielu z was może kojarzyć go z przeróżnych dań zamawianych w indyjskich knajpach, jednak mało kto robi go w domu, a okazuje się, że jest to banalnie proste. Z czego jest ser paneer? Przepis na domowy paneer jest banalnie prosty, gdyż taki ser przygotowuje się z mleka krowiego z dodatkiem octu, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Oprócz podstawowych składników warto jednak dodać mleko w proszku, które zwykle kojarzymy z deserami i ciastami. Ten dodatek sprawi, że domowy ser paneer wyjdzie jeszcze smaczniejszy i zyska lepszą konsystencję. 

ser paneer przepis

Źródło: Getty/iStock

Z czym jeść ser paneer?

Panir świetnie smakuje nawet solo, wystarczy go tylko podsmażyć na złocisty kolor, aby zyskał chrupiącą skórkę. Zdecydowanie najczęściej spotyka się go jednak jako element wegetariańskiego curry. Do takich dań pasuje najlepiej, gdyż dzięki swojej delikatnej strukturze, ser ten świetnie chłonie wszelkie inne smaki i sprawia, że każda potrawa staje się bardziej sycąca.

Jeśli jednak nie przepadacie za kuchnią indyjską, to domowy ser paneer możecie też wykorzystywać na kanapki, jako dodatek do sałatek i do zapiekanek czy gulaszy. W każdym tym wydaniu sprawdzi się idealnie.

Przepis na domowy ser paneer

Składniki:

  • 2 l tłustego mleka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 30 g mleka w proszku,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Mleko w proszku mieszamy z odrobiną zwykłego mleka, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Następnie taką mieszankę wlewamy do reszty mleka, łączymy i podgrzewamy całość.
  2. Gdy mleko będzie już blisko momentu wrzenia, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zestawiamy garnek z palnika na 5 minut. Po tym czasie znów mieszamy całość, po czym przecedzamy mieszankę przez sito, wyłożone gazą (najlepiej kilkoma warstwami).
  3. W tym momencie dodajemy też sól, ostatni raz mieszamy i ciasno zawijamy gazę. Tak przygotowany ser paneer obciążamy na sicie czymś ciężkim i odstawiamy do lodówki na całą noc. 

Źródło: picantecooking.com